Wpis z mikrobloga

#programowanie #python #api #matematyka

Hej mirki i mirabelki zderzyłem się z zadaniem, które na ten moment trochę mnie przerasta i szukam pomocy:

Pobieram dane z API kilku giełd (kryptowaluty) na temat obrotu ostatnich 24 godzin - niestety jedna z giełd robi coś tak nieoczywistego jak RESETOWANIE obrotu o danej godzinie (giełda z Azji więc godzina jest kosmiczna, najpewniej ich 00:00) i naliczanie go od 0. To oczywiście rozwala moje statystyki, bo są nagłe spadki i anomalie które wynikają z tego, że niestety największa z tych giełd zaczyna od 0 w środku dnia (dla nas :)).

Tu pojawia się moje pytanie/prośba - jak ugryźć temat żeby temu zapobiec? Dane które ściągam zapisuje w db (cały projekt jest w pythonie/django) co minutę, więc domyślam się, że mogę to jakoś wykorzystać ale nie wiem niestety jeszcze w którą stronę patrzeć, pomyślałem że nim spale mózg tym zagadnieniem to poproszę o pomoc.

Z góry dziękuję, miłego wieczoru :).
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hitherto: to jest dobry kierunek, na szczęście pogrzebałem w dokumentacji i mają jeszcze możliwość pobrania danych świec (w sensie giełdowych słupków), więc wystarczy pobrać dane z 24 jedno-godzinnych świec i zsumować pozycje z obrotem :)) Dzięki za pomoc!
  • Odpowiedz