Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Szwagier jest Niemcem i ma mi przywieźć auto za jakiś czas. To jego samochód ubezpieczony i normalnie zarejestrowany.

Jakie dokumenty będę potrzebował w Polsce żeby go przerejestrować? Czy 2 jezyczna umowa ma sens czy i tak będę to musiał tłumaczyć? 10 lat temu ostatnio się w to bawiłem, może coś się pozmieniało?

#motoryzacja #kupnosamochodu dodam #niemcy może się orientujecie.
  • 9
@Joterini: on musi je wyrejestrować u siebie, teoretycznie najpierw.
nie wiem czy nie może zrobić tak, że przyjedzie do PL, weźmie blachy, wróci i wyrejestruje, ale ty i tak nie będziesz mógł zarejestrować zanim nie dostaniesz od niego dokumentów o wyrejestrowaniu.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@StukilowaRurzowa: Taki był w sumie pierwszy pomysł, przyjedzie zostawi auto po powrocie do domu je wyrejestruje i przyśle mi dokumenty.
Tylko co wtedy, będę bez żadnych tablic, zarejestruje to jakoś spokojnie?
W sensie nie wiem jaka kolejność wtedy, przeglądu bez tablic nie zrobię, a chyba z wydziału kom żeby dostać tymczasowe tablice trzeba mieć przegląd i OC? Czy się mylę?
@Joterini: tak, dostajesz kwitek i idziesz z nim rejestrować, tylko pewnie będziesz musiał jakieś pismo im dać że tablice zaginęły, niektóre urzędy bezprawnie żądają zwrotu niemieckich blach
@Joterini bez tablic zarejestrujesz normalnie oraz normalnie wykonasz przegląd. Problemem będzie przemieszczanie się bez blach. Najlepiej niech szwagier wyrejestruje i wykupi tablice tymczasowe niemieckie. Na takich tablicach można normalnie jeździć i sobie wszystko załatwić, ważne są chyba 2tygodnie.