Aktywne Wpisy

Vosemite +124

Maniek81 +10
#ukraina Oddaliśmy prawie cały sprzęt wojskowy Ukrainie. Znajomy co pracuje w wojsku mówi że nasze magazyny są już prawie puste bo oprócz tego co oficjalnie to duża część sprzętu idzie pod stołem .W razie ataku na nasz kraj możemy jedynie liczyć na sojuszników z nato bo sami oddaliśmy prawie wszystko ukraińcom i nie mielibyśmy się czym bronić.Pięknie PiS nas rozbroił mam tylko nadzieję że po wyborach ktoś za to beknie #polityka

paltalk.w.pl, który prowadził do właściwego konta na serwerze znajomego.A cóż to był ten Paltalk? To rok 2001, a Paltalk to program, który pozwalał wtedy na audio lub widekonferencję na wiele osób - jednoczesną. To czasy, gdy neostrada zaczynała swój żywot, SDI to było burżujstwo, a jak ktoś miał ISDN to chyba jedynie syn prezesa :). No i trochę polskiego luda się tam znalazło, na tym paltalku i założyliśmy polski "kanał". To było coś. Jakość wtedy dupy nie urywała, a jak ktoś miał webcam 50x50 pikselozy, to był total burżuj i czasem, jak osiedle spało, dało się oglądać niektóre osoby na ich kamerkach, w trakcie normalnej widekonfy. Zazwyczaj jakąś ruszającą się kropkę na tle światła. To była jakość!
Polski Serwis Paltalk działał na PHP+MySQL, w oparciu o skrypt zwany
nibyLog, chyba to było polskiego autora. Ten skrypt chyba od dekady jest świętej pamięci, ale wtedy to on był tym, czym Wordpress jest dziś. Dzięki czemu prowadziłem serwis z kilkoma osobami, które też się zarajały Paltalkiem i też pisały newsy.Dla porównania, Skype narodził się dopiero w 2003, IRC i ICQ święciły triumfy wtedy, ale Paltalk to była "nowa jakość" wtedy - zamiast pisać, #pokazmorde i rozmawiaj. Obecnie Paltalka nie wiem czy ktoś zna, niby istnieje, ale od 2003 już chyba nie użyłem. :)
#historia #komputery #technologia #chwalesie #webdev #internet #feels #devopsiarz