Wpis z mikrobloga

dlaczego musiałam urodzić się akurat w epoce komputerów
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@acidd: Czuję przymus korzystania z nich i słusznie, bo teraz mam studia zdalne. Wiadomo, że wcześniej też korzystałam, ale dużo mniej, a ja nie lubię technologii bardzo, bardzo, tylko dziwnie mi się do tego przyznać i odciąć zupełnie; boję się, że już się nie da. Ludzie nie umieją w tradycyjność. Wolałabym pisać z kimś listy niż wisieć przez 10h na Messengerze. Zdaję sobie sprawę, że komputery i Internet sporo ułatwiają
  • Odpowiedz
Czuję przymus korzystania z nich i słusznie

@Maudee: prawa. Ja jestem z czasów w których posiadanie kolorowego tv to było coś a komputery to było coś wyjątkowego z zagranicy (jestem z '82, więc nie aż tak dawno, ale chciałem nakreślić ramy że nie było to powszechne)
I tak: też mi uwiera przymus bycia cały czas z komórką, ale raczej już sobie nie wyobrażam sobie, żebym mógł wypuścić mojego syna w
  • Odpowiedz
@Maudee: Urodziłaś się w najlepszych czasach do życia. Może inne czasy wydają się dla niektórych lepsze i ciekawsze ale są mocno podkoloryzowane i mogliby się mocno zawieść tym bardziej jak nie mają szlacheckiego pochodzenia.
  • Odpowiedz
@Maudee: 200 lat temu to chyba nikim nie było dobrze się urodzić. Co jakiś czas wojny, ciężka praca fizyczna. A jeszcze wcześniej o wiele gorzej bo prawie wszyscy by byli chłopami lub mieszczuchami najniższej klasy. Wtedy byś najprawdopodobniej ledwo umiała czytać chyba że byś była zakonnikiem. Ja bym chciał zwiedzać okresy ziemi od początku do oswojenia wilk.
  • Odpowiedz
@Tasanga: To z czytaniem to jest dla mnie akurat fenomen. Tak prosta czynność, która zmienia życie (u niektórych aż o 360° xD) a nikt wcześniej nie przykładał do tego wagi.
Ktoś może umie mi odpowiedzieć czy to specjalnie ludzi nie chcieli uczuć czytać, czy bardziej chodziło o małą dostępność książek?
  • Odpowiedz
@Jerzynana: pewnie sporo osób marzy o takim szlacheckim życiu szlachty. No i w tamtych czasach czytanie raczej nie było tak powszechne jak dzisiaj. Książki też trudno. Mają taki zakrzywiony obraz tamtych czasów przez książki/filmy które zazwyczaj pokazują szlachtę i tyle.
  • Odpowiedz
@Maudee: Nie ma nic gorszego niz romantyzowanie sobie poprzednich epok. Robia to czesto ludzie zafascynowani historia, ale sa to tylko ich fantazje, bo poprzednie epoki to ciągła dyktatury, ktorej musisz sie podporzadkowac na kazdym kroku. Dyktatura koscioła, bogatych, silniejszych, obcych, starszych, jako kobieta bylabys na samym koncu tego lancucha pokarmowego
  • Odpowiedz