Aktywne Wpisy

Salido +304
Minął 21. (z 66) dzień wakacji.
Najtragiczniejszy dzień tych wakacji
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 11 wypadków śmiertelnych w których zginęło 12 osób.
93
Najtragiczniejszy dzień tych wakacji
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 11 wypadków śmiertelnych w których zginęło 12 osób.
93
źródło: 1-453841-6
Pobierz
PiotrFr +39
Mariusze węszą kolejny spisek producentów po suvach i elektrykach.
Oczywiście ta "klasyczna motoryzacja" to koniecznie R4, najlepiej w klekocie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#motoryzacja #samochody
Oczywiście ta "klasyczna motoryzacja" to koniecznie R4, najlepiej w klekocie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#motoryzacja #samochody
źródło: 1000022423
Pobierz

Mam kilka pytań do zagadnień z syllabusa (i nie tylko) i potrzebuję pomocy w zrozumieniu kilku tematów. Od razu zaznaczę: nie przygotowuję się do egzaminu, a do pierwszej pracy jako junior i pod tym kątem potrzebuję rozjaśnienia :) Już nie raz pomogliście, więc chętnie skorzystam znów. Nie przedłużając:
1. scenariusze testowe - czy ktoś spotkał się z tym pojęciem w pracy? Nie ma takiego w syllabusie i stąd pytanie do czego w praktyce się ono odnosi?
Jak scenariusze testowe mają się do przypadków testowych?
2. W ramach projektowania testów tworzy się "możliwości dwukierunkowego śledzenia powiązań między podstawą testów, warunkami testowymi a przypadkami testowymi".
Czy to w praktyce chodzi o utrzymywanie np. spójnej numeracji dokumentów, spójnych ID, tak aby członek zespołu mając dokumentację techniczną mógł łatwo znaleźć stworzone do niej przypadki testowe i odwrotnie?
Jak z tym jest w praktyce u Was? Zakładam, że pewnie są jakieś narzędzia ułatwiające taką identyfikację dokumentów i produktów pracy testera. Z jakich korzystacie?
3. Proces przeglądu produktów pracy - czy mówimy tu o testowaniu wszystkiego, co powstanie dookoła samego programu bez uruchomienia go? (Czyli dokumentacja, historyjki, sam kod)
4. Klasy równoważności
Czy tu mówimy zarówno o wartościach liczbowych, jak i wyrażenia językowe, nie będące liczbą (nie wiem jak inaczej jednym słowem nazwać dane typu imię, nazwisko, kolory, rasy zwierząt, itd. ale mam nadzieję, że wiecie o co chodzi)?
Jeśli tak, to jak tu budować klasy i podklasy?
W sylabusie mowa jest o testowaniu indywidualnym każdej klasy. Trochę nie mogę sobie tego wyobrazić, kiedy mamy np. formularz, w którym jest 20 pól do wypełnienia i za każdym razem testuję TYLKO JEDNO z nich. Ręcznie to zajmie wieki, ale pytanie czy to jest dobra praktyka, czy coś pokręciłam? :)
Klasa abstrakcji? wtf? :)
5. Analiza wartości brzegowych
Rozumiem, że jeśli mam zastosować technikę analizy wartości brzegowych, to przygotowuję sobie 3 zestawy danych: za niskie, poprawne i za wysokie. Rozumiem też, że to specyfika projektu wyznacza to, do ilu miejsc po przecinku mam przygotować te dane? Czy dobrą praktyką w sytuacji testowania ułamków będzie jednak przygotowanie 6 zestawów testowych, które zakładają wartości naturalne i takie z ułamkami?
Oczywiście mam na myśli poprawność obliczeń jako cel testów, a nie UX czy kwestie wizualne jak poprawność wyświetleń liczb z wieloma cyframi ;).
Uprzedzając złośliwości: tak, mam Google i potrafię korzystać z wyszukiwarki. Zależy mi jednak na info od praktyków.
Tak ogólnie to istqb praktycznie nie przydaje się w pracy, z większością tematów które tutaj poruszyłaś nie będziesz miała nigdy styczności bo najzwyczajniej w świecie nie mają zastosowania w praktyce.
Mam styczność z pojęciem scenariuszy. Jest to pojęcie szersze, niż przypadek. W jednym scenariuszu może być n przypadków testowych.
@Merceress: dlatego się automatyzuje testy takich mozolnych rzeczy na UI ( ͡° ͜ʖ ͡°) No i niestety, trzeba czasem sobie wyklikać. Nikt nie mówił, że bedzie lekko.
@alpag: Czy testowanie API to musi have dla początkującego testera?
Poczytaj o REST API choćby.
Scenariusz testowy - pokrótce mówiąc scenariusz testowy służy kompleksowej weryfikacji danej części oprogramowania, gdzie przypadek testowy to jest
@wizkid: dzięki! W sylabusie często przewija się to powiązanie, więc uznałam, że jest to mega popularna rzecz i must have wręcz. Także ciekawe, że stosuje się to tak rzadko.
@Snoxik: O matko! Tego właśnie było mi potrzeba! Dzięki! Dziś już mózg mi płonie, ale wrócę z konkretnymi pytaniami.
@Snoxik: Aaa i jeszcze: rozumiem, że sprawdzam poprawność danych nie tylko w aplikacji, ale też bezpośrednio w bazie danych, na której dana aplikacja pracuje. Może to pytanie wydawać się głupie, ale jaki to ma cel w sytuacji, kiedy na etapie testów aplikacji otrzymam poprawny wynik? Czy może
Jak wspomniał Snoxik, czasami nie będziesz mieć czasu na przetestowanie i rozpisanie wszystkiego na szczegółowe przypadki.
Czasami będziesz chciała sprawdzić tylko tzw. "happy