Wpis z mikrobloga

Cześć mirki! U mnie w ogródku pojawiły się wczoraj dziwne owady. Są ich dosłownie tysiące. Początkowo cała chmara znajdowała się na jodle jednak pomału wchodzą na elewację domu i dostają się do środka. Czy ma ktoś pomysł co to może być? Nie miałem doczynienia z tymi owadami nigdy wcześniej. Dzięki za pomoc.
#biologia #ogrodnictwo #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #pytanie
Kermit000 - Cześć mirki! U mnie w ogródku pojawiły się wczoraj dziwne owady. Są ich d...

źródło: comment_1589107076jCvnDHHUfABHedeBykR8Iv.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kermit000: Są różne gatunki mszyc. Zielone, czarne, czerwonawe, niektóre mają skrzydełka i są małe, inne są wielkimi s--------i. Jak nie masz nic pod ręką, to wodę z dużą ilością mydła, oblej je, to się posklejają i padną. Problem z mszycą jest taki, że te co załatwisz na roślinie to tylko część, bo większość będzie wyłaziła z jajek w ziemi pod roślinami. Więc trzeba powtarzać proces co 2-3 dni, przez 2
  • Odpowiedz
@Kermit000: Nie ma sprawy. Ze środków do zwalczania mszyc jeszcze marki Substral mogę polecić do rozpylania preparaty naturalnego pochodzenia. Nie niszczą roślin a mszyca nie lubi. Powodzenia!
  • Odpowiedz
Mszyce. Kup sobie Mospilan, mała paczka kosztuje mniej niż 10zł. Rozrabiasz to z wodą i pryskasz. Środek zawiera neonikotynoidy i działa systemicznie. Pryskasz w miarę dokładnie całą roślinę, on się wchłania, głównie przez młode liście / igły i przez jakiś czas krąży w roślinie. Myszyce mając kontakt bezpośrednio ze środkiem, z sokami, żywicą, żerując na drzewie giną.
  • Odpowiedz