Wpis z mikrobloga

Pierwszy domowej roboty biang biang mian. Oczywiście cały trik polega, żeby samemu ten makaron zrobić. Proste danie, ale trzeba poczekać z 2-3 godziny na ciasto, aż będzie gotowe.
Bardzo popularne danie z chińskiej prowincji Shaanxi.

Tylko miska trochę niewyjściowa, a to dlatego że nie miałem żadnej miski odpowiedniej wielkości. No i jeszcze te płatki chilli powinny być trochę roztarte w moździerzu, którego nie posiadam.

#jedzenie #gotujzwykopem #foodporn #jemprzeciez <- mój tag o Azji
kotbehemoth - Pierwszy domowej roboty biang biang mian. Oczywiście cały trik polega, ...

źródło: comment_1589019410wtzAHZvJm5U7VhXiB2LGMn.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • 2
@xhxhx makaron jest tylko z mąki i wody i trochę natłuszczony olejem. Nie znam teorii czemu trzeba czekać - chyba ten gluten musi się odpowiednio z wodą połączyć :) w każdym razie tak jest w przepisie. Makaron się rozciąga przed gotowaniem. Oprócz makaronu to na dole jest trochę sosu sojowego, a na górze parę listków kapusty chińskiej zwyczajnej, posiekany czosnek i cebulka zielona, płatki chilli (jak mówiłem powinny być roztarte) i
  • Odpowiedz
  • 2
@xhxhx o to chodzi w tym dniu żeby to był domowy makaron - to on jest najważniejszy. A sama robota to sporo frajdy. Takiego makaronu nie znajdziesz w sklepie. Ogólnie porównywanie makaronu domowego do kupnego nie ma sensu. Kupne potrafią być zajebiste, ale po prostu inaczej smakują.
  • Odpowiedz