Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
K---a tylko się powiesić!!! Orientuje się ktoś może w księgowości w kwestii windykacji należności? Proszę o pomoc.

Miałem w firmie dwa tygodnie przestoju, płatne trochę mniej ale wychodziło na wypłatę 2800 netto. Mam komornika i w myśl przepisów prawa komornik bierze 50% z wynagrodzenia ale nie może zostawić mniej niż wynosi minimalna krajowa 1850zł netto.

Więc jakim cudem moja wypłata w tym miesiącu wyniosła zasrane 1450zł ?? ()

Dział windykacji w firmie otwarty dopiero w poniedziałek ale pewnie będą kombinować żeby mnie jak zwykle w c---a zrobić bo dłużnik to złodziej, krętacz, malwersant i trzeba go gnębić i zajeżdżać.

#kiciochpyta #pytanie #pytaniedoeksperta #prawo #prawopracy #ksiegowosc #windykacja #komornik #dlugi #zalesie #pomocy
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zaorany: jeżeli nie miałeś obniżonego etatu to tak jak mówisz musi pozostawić do dyspozycji równowartość płacy minimalnej. Chyba, że ściągneli za alimenty to może więcej zabrać.
  • Odpowiedz
@elena-mary: @taktoto: nacie rację teraz rozumiem. Tylko że gdy mieliśmy zebranie było to przedstawione zupełnie inaczej, nie było mowy o żadnych 4/5 etatu (80% z podstawy za te 14 dni, tak nam to tłumaczono), dlatego jednogłośnie podjęliśmy decyzję, że się zgadzamy na 14 dni postojowego. Nawet się pytałem czy w związku z obciążeniem komorniczym nie zostanę postawiony pod ścianą i kadrowa zapewniała, że nie wezmę mniej niż minimalna
  • Odpowiedz