Profesor John Yudkin, człowiek, który nie był z cukru
Brytyjski profesor John Yudkin jako pierwszy wykazał, że nadmierne słodzenie może powodować otyłość, chorobę wieńcową czy cukrzycę. Jego koledzy naukowcy, hojnie wspierani przez amerykańskie koncerny spożywcze, doprowadzili do jego zupełnej dyskredytacji. Dziś świat przypomina sobie o ostrzeżeniach
Ryneczek z- #
- #
- #
- 158
- Odpowiedz
Komentarze (158)
najlepsze
jedzenie jajecznicy bez chleba to nie wszystko
Ta i pozostałe wrzucone tutaj reklamy ("cukier krzepi") pochodzą z okresu międzywojennego, gdzie panowała ciekawa. ale patologiczna sytuacja. Cukier w Polsce był pierońsko drogi - momentami prawie 1,5 kg za kilogram, podczas gdy robotnik zarabiał 100-120 zł miesięcznie. Ten sam polski cukier eksportowany za granicę był kilkakrotnie tańszy. W Polsce bowiem ten towar był obłożony potężnymi podatkami i akcyzą przez władze które chciały FORSY od obywatela.
Dlaczego nazywam sytuację
@jagoslau: faktycznie drogi
Przeciętne ceny za Gierka:
chleb - 4 zł,
1 kg cukru - 10,50 zł, ( 3870 kcal. )
kostka masła - 16 zł, (1434
Uwierz nauce ;)
Cała nauka opierała się dotąd o ciągłe podważanie, weryfikowane i niezgodę. Zawsze pieniądze i koncerny grały swoje interesy, ale otwartość i wolność pozwalała na weryfikację sponsorowanych badań i manipulacji w nauce. Działo się to z trudem i trwało czasami długo.
Teraz promowane są rozwiązania, w których nie będzie niemal możliwe podważanie
@bregath: Nauką, tak jak wszystkim w naszej "cywilizacji" rządzi kapitalizm. Jak da się zarobić na czymś, to jest zdrowe i polecane. Znajdą się zawsze badania - nawet nie oszukiwane, a po prostu zmanipulowane przez dobranie odpowiedniej metodyki która wykarze co trzeba.