Wpis z mikrobloga

Mam pytanie dotyczące biblioteki Lightbox do JS. Jest to biblioteka używana m.in. do stworzenia galerii na stronie. Tylko gdzieś wyczytałem, że biblioteka ta korzysta z jQuery, a ostatnio na wykopie powiedzieli mi, że nie powinno się używać jQuery bo zamula stronę itd.
Więc skoro Lightbox korzysta z jQ, to opłaca się go nadal używać (np do stworzenia wspomnianej wcześniej galerii)?

#naukaprogramowania #javascript #jquery #webdev
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ECMAlover: No można, ale często słyszę w programowaniu, że nie ma sensu wymyślać koła na nowo. Więc skoro jest jakieś gotowe rozwiązanie, to czemu miałbym nie skorzystać? A tak jak wspomniałem wcześniej, Lightbox podobno wykorzystuje jQuery więc się po prostu pytam czy opłaca się z niego korzystać, skoro nie powinno się już używać jQuery.
  • Odpowiedz
@cube: No dobra, czyli mam rozumieć, że z Lightboxa nie opłaca się korzystać, bo jest w nim jQuery, tak (chcę żeby ktoś mi wreszcie odpowiedział na moje pytanie xd)?
  • Odpowiedz
  • 1
@maciorqa no w ten sposob zmuszasz swoj projekt do korzystania z zaleznosci jaka jest jquery. Jesli Ci to nie przeszkadza to smialo, obecnie jednak jquery stracilo sens poniewaz w vanilla mozna wszystko zrobic tak samo wygodnie
  • Odpowiedz
No można, ale często słyszę w programowaniu, że nie ma sensu wymyślać koła na nowo. Więc skoro jest jakieś gotowe rozwiązanie, to czemu miałbym nie skorzystać? A tak jak wspomniałem wcześniej, Lightbox podobno wykorzystuje jQuery więc się po prostu pytam czy opłaca się z niego korzystać, skoro nie powinno się już używać jQuery.

@maciorqa: To wszystko zależy tylko i wyłącznie od ciebie. Jak się spytasz, czy używać jQuery to jeden
  • Odpowiedz
@Snowdr0p: No jak jQuery zamula stronę, to wolę go nie używać, tym bardziej, że chcę się uczyć czystego JS.
Czyli skoro Lightbox bazuje na jQ, to lepiej go po prostu nie używać. ;)
  • Odpowiedz