Wpis z mikrobloga

@KIJU87: nie zamawiałem jeszcze mąki z allegro, kupuję z młyna kopytowa, ale widziałem ostatnio na grupce fb o pieczeniu, że jakiś koleś wysłał zapytanie o liczbę glutenową do wszystkich sprzedawców mąki 750 na allegro. Dobre młyny posiadają takie dane.
Tylko dwóch sprzedawców mu odpowiedziało:

"Sprzedawca "Jerzy1416" - odpisał mi, że jego mąka na LG40
Sprzedawca "mlynstaromiescie" - podał mi dane: Gluten31
Rozplywalnosc 6

Wzór na LG (liczbę glutenową):
LG oblicza się
@KIJU87: ja zamawiałem od orisa-bakalie_pl z młyna Rafałek w Szepietowie. Na workach podstawowe informacje kalorie, tlusz sól cukry etc. Niedaleko mnie w Pruszczu gdańskim jest młyn gdzie sprzedają mąkę, u teściów znalazłem torbę5kg pszennej 550 chyba za 9 złotych przy okazji w okolicy tam zajadę.
@MartaMartuska: jestem właśnie po zagniataniu ciasta. Jak na razie mogę powiedzieć, że czuć te 13 g białka, gluten. Ciasto zachowuje się zupełnie inaczej niż moja poprzednia mąka pszenna 750. Ciekawe jak jutro będzie po wypieku :-) Oby tylko nie zakalec :-D Na razie robię hydro 60% z 2h autolizy.