Wpis z mikrobloga

Beka z tych wszystkich #mlm #anotherway i #duolife, nie dość że przez tą kwarantanne namnożyło sie tych kasztanów to jeszcze zauwazylem dziwną zalezność - 95% z tych ludzi z--------a z buta i mieszka z rodzicami.

Nie wiem czy to jest jakas nadzieja na lepsze zycie i ślepo idą w to gowno, ale troche to przypomina jakąś sekte xD Gadają na tych komunikatorach w 100 osób, robia jakies dziwne konferencje i rzucaja motywujace teksciki a kazdy biede klepie (nie mowie o tych gosciach w mercedesach w leasingu bo to jakies 2% tego spoleczenstwa)

Kiedys mnie zaczepil taki gosc w samolocie, dziwnym trafem los akurat chciał że siadł obok mnie i zaczyna tą swoją gadke

widze po tobie ze lubisz latwe pieniadze hehe mam temat dla ciebie

ja teraz juz jestem innym czlowiekiem, to jest idealny patent na biznes, dzialam juz pol roku i niedlugo kupuje pierwszy samochod

Gosc k---a na oko 35 lat zakolak w dresach daje mi jakas wizytowke duolife i mowi ze jest powaznym biznesmenem xDDD
Pod koniec mowie do typa

Z całym szacunkiem, ale latasz z buta w dresach w wieku ponad 30 lat i Ty mi proponujesz złoty biznes?

Widać zmieszany był ale zaczal mowic że noo poczatki sa rozne wiesz o co chodzi, machnąłem ręką i zaczalem sie pakowac bo to wzbudzało bardziej politowanie na mojej twarzy niz jakakolwiek ciekawość.

Opowiedzcie cos na ten temat, moze macie jakas ciekawa historie, moze sami na tym zarabiacie i dajecie rade hehe utrzymywac dochod pasywny? Zapraszame do #dyskusja #bekazmlm #truestory #gownowpis
insomniashitposting - Beka z tych wszystkich #mlm #anotherway i #duolife, nie dość że...

źródło: comment_1588066286rdmgzNNAKXQ0Gtrc4oskv0.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@insomniashitposting: Mój kolega w tym duolife siedzi chyba od początku i rzeczywiście czasem nie wiem czy to nie sekta, czy on mówi poważnie czy mu zlasowali mózg. Jakoś tam zarabia, no ale nie wiem 3-4k dawno go nie widziałem. On był w kilku mlmach w ogóle i w jednym wypożyczali nawet Jaguara na 2 tygodnie (XDD) żeby pochwalić się na mieście, że jesteś człowiekiem sukcesu. Drugi jest w tym drugim
  • Odpowiedz
Czy jest w ogóle jakaś insytucja państowa

@haudujudu_: Teoretycznie do UOKIK powinieneś zgłosić, ale UOKIK jest skorumpowany przez MLMy. Jest jeszcze prokuratura, ale w tym kraju nikomu nie można ufać.
  • Odpowiedz
@renalum: Z tymi MLM-ami to jest generalnie tego typu problem, że całe ryzyko ekonomiczne i cywilnoprawne jest przenoszone na współpracowników, więc nie sądzę żeby to firmy organizujące proceder sprzedaży lawinowej dostały po dupie, prędzej współpracownicy. Zresztą sprzedaż lawinowa jest w Polsce dozwolona prawnie pod pewnymi warunkami.
https://kruczek.pl/sprzedaz-lawinowa/

Za co konkretnie firmy MLM miałyby być ścigane? Za to że produkty są sprzedawane za 100 - 200 zł za butelkę cholera wie
  • Odpowiedz
@renalum: To są tylko symulacje pokazujące jakieś tam możliwości. A z całą pewnością firmy MLM bardzo dobrze się zabezpieczają jeśli chodzi o tego typu ryzyko prawne. Co innego współpracownicy którzy pieprzą jakieś głupoty i werbują kolejnych. A zresztą i oni jedynie pieprzą o możliwościach a ja jakoś nie słyszałem że jak ileś tam frajerów zwerbujesz to na pewno ileś tam zarobisz. P---------e w stylu bez pracy nie ma kołaczy i
  • Odpowiedz
@renalum: Co do zasady nie są. To tylko specyficzny kanał dystrybucji produktów. Niestety plany marketingowe choć transparentne dla wszystkich działających firm są na tyle skomplikowane, że ludzie bez odpowiednich kompetencji omamieni kasą, wizją jeżdżenia luksusowym wozem albo egzotycznymi wycieczkami źle je rozumieją i nie mają bladego pojęcia jak powinno się w tym działać. Było to opisane dość szczegółowo i konkretnie przez jednego gościa w temacie MLM dobry biznes czy naciąganie
  • Odpowiedz
Co do zasady nie są. To tylko specyficzny kanał dystrybucji produktów

@daro1: A jak oceniasz siłę swojego przekonania? Opis 1 czy 2?

1. "Znam dobrze i rozumiem temat MLM. Moja opinia ma solidne podstawy. Jestem przekonany, że moje stanowisko jest bliskie prawdy".
2. "Nie interesuję się tematem MLM aż tak bardzo. Moja opinia nie ma solidnych podstaw. Wciąż zbieram informacje, żeby zająć ostateczne stanowisko".
  • Odpowiedz
@renalum: Ewidentnie 1. I zapewniam Cię że wystarczająco dużo już siedziałem na tych forach poświęconych MLM i wystarczająco dużo z różnymi ludźmi dyskutowałem. I dla mnie sprawa jest jasna. MLM-y nie są robione tak jak być powinny. A w szczególności kiedy to za to biorą się niekompetentni ludzie którzy nie rozumieją czym jest budowanie sieci i jak to powinno działać, za to budują jakieś swoje piramidy, bazując tylko i wyłącznie
  • Odpowiedz
@daro1: Spróbujmy dociec, czy faktycznie istnieje coś takiego jak "system dystrybucji MLM". Może jest to idea wyssana z palca?

Ja zajmuję stanowisko sceptyczne. Kiedy ktoś przyjdzie do mnie i powie, że posiada magiczny latający dywan, ja będą oczekiwał dowodów. Na dzień dobry twierdzenie o magicznym dywanie ma status bzdury. Nie muszę dowodzić, że magiczny dywan nie istnieje, ponieważ on nie istnieje tak długo, jak długo nie zostaną przedstawione twarde dowody jego istnienia.

Gdyby okazało się, że po opisaniu przez ciebie, czym jest system dystrybucji MLM, nie jesteśmy w stanie znaleźć ani jednej firmy MLM, która działa wg podanego przez Ciebie opisu, to logicznym wnioskiem będzie, że coś takiego jak "system dystrybucji MLM" nie
  • Odpowiedz
@renalum: To masz tutaj i przeczytaj dokładnie, bo znalazłem właśnie tą wypowiedź na GL-u, gdzie dokładnie jest napisane czym to jest i jak to powinno być robione:
https://www.goldenline.pl/grupy/Przedsiebiorcy_biznesmeni/zarzadzanie/mlm-dobry-biznes-czy-naciaganie,2128587/s/13#39232852
Regulacje prawne (mówię o Polsce) przecież są i dotyczą tego kiedy sprzedaż lawinowa może być dozwolona, podałem link wyżej. Jednak wypowiedź pod linkiem z GL który tu podaję wyjaśnia wszystko. Jak widać jest to w istocie system dystrybucji tylko wygląda mi na
  • Odpowiedz
@daro1: Przeczytałem, ale autor pisze w mętny, niezrozumiały sposób. A ja mam proste pytania i chciałbym prostych celnych odpowiedzi. Np czym zajmuje się firma MLM, jaka jej jej rola? W komentarzu Kamila Dunowskiego nie dostaję odpowiedzi. Dlatego liczę na twoją odpowiedź.
  • Odpowiedz
@renalum: Jak to czym? Ona ma przecież swój produkt a właściwie to cały asortyment produktów który ma sprzedawać. No właśnie, żeby to się sprzedawało to trzeba przecież w jakiś sposób zareklamować, dać klientom informację że jest ten produkt i że zaspokaja on jakieś potrzeby. Pomijam już te dywagacje czy perfumy albo suplementy diety są koniecznie potrzebne bo to nie o to chodzi. Tyle tylko że sam model jest specyficzny. Widziałeś
  • Odpowiedz
@daro1: Czyli kto ma wystawić paragon klientowi (inaczej mówiąc: kto zajmuje się sprzedawaniem)? Czy to MLMowa firma ma wystawić paragon klientowi (bo to ona zajmuje się sprzedawaniem klientom) czy to uczestnicy MLMu mają wystawić paragon klientowi (bo to oni zajmują się sprzedawaniem klientom, a nie firma MLM)?
  • Odpowiedz