Wpis z mikrobloga

#fotowoltaika , #fotowoltaikastaty

Wykres z 22.04.2020

- Zachodniopomorskie, instalacja 6,2 kWp
- Dach o nachyleniu 25 stopni, skierowany na południe z lekkim odchyleniem na zachód.
- Inwenter (falownik SAJ Suntrio Plus 6K, panele mono Qcells 310w - 20 sztuk
- koszt instalacji: 25 000 zł brutto cena zakupu - 5 000 zł z programu "Mój Prąd" - 3 600 zwrot podatku: Razem koszt 16 400 zł
kwahu666 - #fotowoltaika , #fotowoltaikastaty

Wykres z 22.04.2020

- Zachodniopo...

źródło: comment_1587621878C7daytptUwBxwTmQpcOYxS.jpg

Pobierz
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kwahu666: Mógłbyś napisać wpis odnośnie samej papierkologi? Jak skorzystać z tego programu? Ile roboty było z podłączeniem do sieci? Czy myślisz że inny operator (mazowieckie) nie będzie robił o to problemu?
  • Odpowiedz
@siona: Jeżeli Twoim marzeniem jest przekroczyć granicę 40 kWh to kup po jednym halogenie na panel, doświetl po południu każdy panel mocą generowaną z paneli i wynik się zrobi ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz
@WarsDman: nie bardzo jest o czym pisać. Z reguły firma która robi instalację, zajmuje się tez całą papierologią. Tobie zostaje tylko podpisać nową umowę z Enea (przynajmniej u mnie tka było). Wniosek o Mój Prąd to kilka kliknięć na profilu zaufanym, a zwrot podatku to dwie rubryki w pit online. Na prawdę nic skomplikowanego. Nie raz sama kolejność może mieć znaczenie, więc jak znajdę chwilę to przygotuję poradnik dla nowo
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Retoryk: @SpokojnyPan: zalecam się pospieszyć bo program prosument ma obecnie gwarancję do 2035, potem efektywność magazynowania w sieci może spać z 80% do 40%, w takim tempie jak idą instalacje to "mój prąd" też może się skończyć w ciągu roku, max 2 lat
  • Odpowiedz
@kwahu666:

a co tam było w tym kom? bo nie zdążyłem zobaczyć

wystarczy mnie zapytac ;) poddalem w watpliwosc efektywnosc dzialania paneli foto wraz z uplywem czasu, charakteryzujac ich przydatnosc na okres 10 lat. W sensie efektywnosc
  • Odpowiedz
@kwahu666: @siona: Ładną pogodą wczoraj mieliście. U mnie niestety pochmurno było, więc nie ma się czym chwalić. Za to dzisiaj słoneczko, chłodny wiatr, więc liczę na rekord XD
  • Odpowiedz
@mayek: no fakt kurzu jest sporo już, ale jak tak dalej pójdzie to warzywa jadalne sobie będziesz co najwyżej na portalu ze śmiesznymi obrazkami oglądał :)
  • Odpowiedz
warzywa jadalne sobie będziesz co najwyżej na portalu ze śmiesznymi obrazkami oglądał :)

@kwahu666: Żartowałem oczywiście. Jeśli chodzi o opady do jest dramat.
  • Odpowiedz
@mayek: dramat to był miesiąc temu. Na działce mam sporo gliny i jak wczoraj sadziłem małą czereśnie to myślałem że sobie nogi połamię o szpadel. Zawsze tak twarda ziemia robiła się gdzieś w lipcu, jak już ostro grzało.

Dla przypomnienia: PILNE! UWAGA! Z OSTATNIEJ CHWILI!
NIE MYĆ PANELI FOTOWOLTAICZNYCH WODĄ Z KRANU!
(jeśli nie masz zmiękczacza w domu)!
  • Odpowiedz
@kwahu666: wlasciwie na zadnej merytorycznej, bo tylko na opinii. Stad skasowałem post. Moje zrodlo jest bardzo wiarygodne (co nie znaczy ze i w tym przypadku mam brac informacje jako pewnik). Ponadto z tego co mi powiedziano nie jest to opłacalne. I to w zakresie zasilania srednio-duzego panstwowego przedsiebiorstwa.
Najbardziej irytujacym jest porownanie wypowiedzi przeczytanych tutaj a wypowiedzi ktore przedkladam jako wlasna opinia. To co mi powiedziano jest skrajne do tego
  • Odpowiedz
@Fang: jako użytkownik, mogę jedynie ufać, że zarówno producent paneli, jak i niezależna(?) jednostka certyfikująca, nie wprowadzają mnie w błąd.
Jeśli chodzi o opłacalność w przedsiębiorstwie, to myślę że nie ma to przełożenia na użytkownika prywatnego. Przy bardzo dużym zużyciu energii, koszt instalacji jest równie bardzo duży. Zwrot inwestycji może być bardzo długi, lub może go nie być wcale. Ograniczeniem jest moc i efektywność jednego panela oraz miejsce jakie on
  • Odpowiedz
Ponadto z tego co mi powiedziano nie jest to opłacalne

@Fang: Biorę kredyt z ratą równą rachunkowi za prąd. Montuję panele pokrywające moje roczne zapotrzebowanie (przestaję płacić rachunki za prąd). Otrzymuję dotację i zwrot podatku i spłacam część kredytu. Po 6 latach spłacam kredyt i mam prąd niemal za darmo. Co tu się ma nie opłacać?

@kwahu666: Wiem, wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale
  • Odpowiedz
@Fang: tak od serca rada: pooglądaj wpisy z tych 2 tagów. Popytaj Mirków co i jak albo poproś o wykresy z dłuższych okresów. Tylko dane, bez komentowania. Weź te dane, pooglądaj i wyrób sobie zdanie :)
  • Odpowiedz