Wpis z mikrobloga

#fotowoltaika , #fotowoltaikastaty

Wykres z 22.04.2020

- Zachodniopomorskie, instalacja 6,2 kWp
- Dach o nachyleniu 25 stopni, skierowany na południe z lekkim odchyleniem na zachód.
- Inwenter (falownik SAJ Suntrio Plus 6K, panele mono Qcells 310w - 20 sztuk
- koszt instalacji: 25 000 zł brutto cena zakupu - 5 000 zł z programu "Mój Prąd" - 3 600 zwrot podatku: Razem koszt 16 400 zł
Pobierz kwahu666 - #fotowoltaika , #fotowoltaikastaty

Wykres z 22.04.2020

- Zachodniopo...
źródło: comment_1587621878C7daytptUwBxwTmQpcOYxS.jpg
  • 63
@kwahu666: Rozumiem. Twoj opis pasuje teraz jak ulał do tego co słyszałem.
hehe panstwowka to jest aberracja. Bedzie montowany tam gdzie jest nieopłacalny. Ze sprzedażą nadwyżki za grosiki. Bo tak bedzie
Ostatnią rzeczą którą chciałbym wyjaśnić jest efektywnośc wraz z upływem lat, takiego sprzetu. Skoro powyzsze nasze opinie (ja tylko powtarzam czyjaś opinie) sa zgodne, to dlaczego uslyszalem o szrocie z niemiec o wydajnosci nieoplacalnej do odkupywania i montowania? Dlaczego dosadnie
@Fang: opinia o "szrocie z Niemiec" również może być prawdziwa. Sprowadzanie starych paneli polikrystalicznych, produkowanych 10 czy 15 lat temu, kiedy technologia i materiały były inne to jedno. Porównywanie tych paneli do obecnie sprzedawanych to drugie. I zgadzam się w zupełności. Jeśli kupisz używany panel z Niemiec czy Danii, który ma 10 lat, to będzie dobrze jak posłuży Ci kolejne 10.
Obecnie montuje się panele "świeże". Leżaków magazynowych nie ma. Jest
@kwahu666: Czyli nie oszukalem swoich jednorodzinnych inwestorów mówiąc o podjeciu poprawnej decyzji przez wybor fv. Odczułem teraz ulge - gdy zapytany o opinie co do poprawnosci decyzji zakupu instalacji, odpowiadasz twierdząco i trafiasz :p
@Fang: pytałeś jeszcze:
Czy deklaracje producenta zakladaja jakas krzywą spadku wydajności wzgledem jednostki czasu? Bo skoro warunki nie sa rowne to i ekspozycja elementów instalacji i ich zuzycia moze byc rozna.

Tak, każdy producent podaje takie dane. W przypadku moich paneli, oprócz 15 letniej gwarancji na same panele, mam też gwarancję "na moc", która mówi że po 25 latach produkcja będzie nie mniej niż 80% tego, co produkuje panel nowy.
program prosument ma obecnie gwarancję do 2035, potem efektywność magazynowania w sieci może spać z 80% do 40%

@zibizz1: trzeba mocno śledzić rozwój domowych magazynów. ze względu na przerwy w dostawie z dużą radością przyjąłbym taki 10kWh...
@siona: To był żart na poprawę humoru:) Nie wiem skąd to negatywne nastawienie. Oczywiście, że 40+ kWh z takiej instalacji jest bardzo ok. Dużo zależy od samego ułożenia paneli, tego czy jest chłodniej, czy jest wiaterek. Ja mam od końcówki poprzedniego roku instalację 3,52 kWp, ale skierowaną wschód + 20 stopni w kierunku południa i na razie największa produkcja była w ostatnią niedzielę (19.4.2020) - 22,55 kWh. Z kolei u brata
@kwahu666: o właśnie, uslyszalem takie stwierdzenie ze 80% wydajności (tutaj nie potrafie sformulowac jasno stanowiska) nadaje sie do wymiany (?) ze wzgledu na nieoplacalnosc takiej instalacji (?) tak to odebralem
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kwahu666: ale mi smutno że te statystyki w falowniku rodziców nie działają :( Nie mam adresu IP tylko same zera, eh.. btw dofinansowanie z gminy i za 3600 jakoś 3kW :D
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@endrju_pl: jakiś afore ale nie pamiętam modelu, nie mieszkam aktualnie z rodzicami i nawet nie mam jak sprawdzić, googlowalem to kiedyś ale nic nie znalazłem :/