Od jakiego języka najlepiej zacząć swoją przygodę z #programowanie czy tworzenie aplikacji będąc w tym kompletnie zielonym? Chciałem kupić jakiś kurs i zacząć się uczyć, bo mam teraz sporo wolnego czasu. #java #python
@GalNoname: C#, Java. Język, który #!$%@? ci się, jeśli blok tekstu nie bedzie wyrównany co do linijki, nie jest dobry na początek. Ogarniesz klamerki i podstawowe bloki kodu, to sobie potem pisz w czym chcesz ( ͡°͜ʖ͡°)ノ⌐■-■
@tellet @GalNoname patrząc na początki pisania kodu, zawsze się to robi niechlujnie (przynajmniej większość). Uważam, że jest dobry na początek, ponieważ uczysz się od razu pisać prawidłowo sformatowany kod. Ale też, jeżeli pisze się z kimś kto będzie niechlujne pisanie (formatowanie, nazywanie) wytykał to szybko ogarnie podstawy.
@GalNoname: Jeśli mówimy o byciu w ogóle zielonym w programowaniu, to ja bym polecił jednak pythona. Po pierwsze, to bardzo "naturalny" język, wysokiego poziomu. Jest taka anegdota, że ktoś pisał pseudokod i przez przypadek wyszedł mu skrypt w pythonie ( ͡°͜ʖ͡°) Po drugie, wymusza stosowanie wcięć, więc moim zdaniem od razu uczy dobrych praktyk. Krzywa uczenia się na początku wybija daleko do góry. Szkoda, że
@GalNoname: Poza tym, czy istnieje bardziej przewałkowany temat? xD przynajmniej raz na tydzień widzę tą dyskusję na mirko. tak ciężko jest poszukać w google?
@WykresFunkcji: autoformat w IDE to jednak najprostsza metoda. Dodatkowo checkstyle i inne lintery. Dalej pluję na wszystkich po drodze, co kazali ludziom na studiach pisać w notatniku.
@globalbus: No można w ten sposób, ale akurat ja osobiście pluję na wszelkie IDE. Tona niepotrzebnego bloatu, trzeba grzebać w jakiś ustawieniach, projektach żeby zmienić flagi kompilacji. Przykrywa ci to co się dzieje pod spodem. Tylko pisanie w vime/atomie/sublime + kompilowanie z terminala. Aczkolwiek w dobrym edytorze też da się ustawić to co mówisz.
@WykresFunkcji: buduję też z terminala, bo build poprzez wyklikiwanie to też częsta patologia. Nie możesz jednak zaprzeczyć, że w vimie ciężko sobie dograć takie funkcjonalności jak "find usages", "show unused statements" itd.
@GalNoname: odpowiedz sobie na zajebiście ważne pytanie "co chcesz w życiu robić?", a potem zacznij to robić #pdk Każdy duży język (czyli C, C++, C#, Java, JS, Python, nawet PHP) jest dobry. Odradzam pójście na początek w egzotykę pokroju np. Rust. Ważne, żeby język był popularny, żebyś miał materiały do nauki. Jednak jak np. od razu wiesz, że cię kręci frontend webdev, to idź w JS. Chcesz pisać backend? Python, C#,
Amstaf pogryzł dwuletnie dziecko, że aż wyglądowało w szpitalu. Według psiarzy winne jest dziecko, bo dzieci w tym wieku są nieobliczalne. Piesek się na pewno tylko bronił.
Chciałem kupić jakiś kurs i zacząć się uczyć, bo mam teraz sporo wolnego czasu.
#java #python
Ogarniesz klamerki i podstawowe bloki kodu, to sobie potem pisz w czym chcesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
Ale też, jeżeli pisze się z kimś kto będzie niechlujne pisanie (formatowanie, nazywanie) wytykał to szybko ogarnie podstawy.
łatwiej zrobić indentację, niż ogarnąć 5000 klamerek i nawiasów, żeby było czytelnie
Po pierwsze, to bardzo "naturalny" język, wysokiego poziomu. Jest taka anegdota, że ktoś pisał pseudokod i przez przypadek wyszedł mu skrypt w pythonie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po drugie, wymusza stosowanie wcięć, więc moim zdaniem od razu uczy dobrych praktyk.
Krzywa uczenia się na początku wybija daleko do góry. Szkoda, że
To swoją drogą
No ale nadal, na początek prostsza jest poprawna indentacja tabami, do tego nawyk zostaje
Poza tym, czy istnieje bardziej przewałkowany temat? xD przynajmniej raz na tydzień widzę tą dyskusję na mirko. tak ciężko jest poszukać w google?
Dalej pluję na wszystkich po drodze, co kazali ludziom na studiach pisać w notatniku.
No można w ten sposób, ale akurat ja osobiście pluję na wszelkie IDE. Tona niepotrzebnego bloatu, trzeba grzebać w jakiś ustawieniach, projektach żeby zmienić flagi kompilacji. Przykrywa ci to co się dzieje pod spodem. Tylko pisanie w vime/atomie/sublime + kompilowanie z terminala. Aczkolwiek w dobrym edytorze też da się ustawić to co mówisz.
To prawda, dlatego niekoniecznie vim (opcja ekstremalna), ale nadal są edytory, w których wszystkie ułatwienia już masz
@WykresFunkcji: TYLKO KARTY PERFOROWANE! VIM CI PRZYKRYWA IMPLEMENTACJE I NIE WIESZ COS JEST POD SPODEM, HUUUUR DUUUURRRRR!
Ja #!$%@?ę.
jesteś jakiś upośledzony? gdzie ja piszę o jakiś kartach perforowanych?
Każdy duży język (czyli C, C++, C#, Java, JS, Python, nawet PHP) jest dobry. Odradzam pójście na początek w egzotykę pokroju np. Rust. Ważne, żeby język był popularny, żebyś miał materiały do nauki. Jednak jak np. od razu wiesz, że cię kręci frontend webdev, to idź w JS. Chcesz pisać backend? Python, C#,