Wpis z mikrobloga

Jak myślicie, mieszkania będą tanieć w związku z kryzysem wywołanym #koronawirus? Z ciekawości śledzę ceny mieszkań w blokach budujących się po sąsiedzku i jeszcze jakiś czas temu w bloku, który mam za oknem były po 10k za metr, a dzisiaj sprawdziłem i sa po 12k za metr. Wydawało mi się, że to nie w tę stronę jednak pójdzie.

#mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #mieszkania #kryzys
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PanProgramista Bardzo ciężko jest przewidzieć w jaką stronę pójdzie rynek. Mimo wszystko, wirus pokazał, że inwestycje w mieszkania są stosunkowo bezpieczne. Ceny mogą wzrosnąć/utrzymać się. Dodatkowo, wielu developerów i właścicieli mieszkań nie musi się spieszyć że sprzedażą.
  • Odpowiedz
@se_mallo Jasne, że są też tacy :) Są nawet ludzie co zarabiają mniej niż rata kredytu, a na ratę mają od rodziców.
Ale nie spodziewam się spadków cen, chociaż sam chce w stosunkowo niedługim czasie mieszkanie kupić. Myślenie życzeniowe nie zmieni cen ;)
  • Odpowiedz
@PanProgramista,
ja spodziewam się krótkoterminowego spadku cen nieruchomości. Tylko co z tego jak kredyt będzie bardzo ciężko dostać.
W dalszej perspektywie (2-3) lata nominalnie nieruchomości będą stać w miejscu lub delikatnie rosnąć, natomiast realnie (uwzględniając siłę nabywczą pieniądza) powinno być taniej.
Przegrani w tej sytuacji są Ci co mają oszczędności. Ich się wytrzepie to potem przyjdzie czas na kredytobiorców ;)
  • Odpowiedz