Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko!

A czosnek niedźwiedzi Mirki i Mirabelki znajo?

Dla mnie to jedna z wieeeelu kulinarnych miłości od pierwszego kęsa.
Trzeba tylko pamiętać o kilku sprawach.
1. Jest pod ochroną czyli pozyskiwać z lasów państwowych nie wolno. Najlepiej znaleźć mu jakieś wilgotne i zacienione stanowisko w ogrodzie i po prostu zasadzić sadzonki z ogrodniczego.
2. Liście wyglądają podobnie do trujących konwalii, na szczęście czosnek wyróżnia się zapachem!
3. Mimo wielu informacji w necie o skutecznym i długim przechowywaniu pasty z czosnku niedźwiedziego, oliwy i soli nie należy tego robić! Istnieje ryzyko rozwoju jadu kiełbasianego w tak przygotowanym "pesto". Imo najlepiej jest po prostu podzielić na mniejsze porcje i zamrozić

Pesto z tego przepisu jest słone, więc miejcie to na uwadze. Ja uwielbiam po prostu dodać łyżkę do sosu majonezowego, niebieski je jak klasyczne z makaronem. Świetnie sprawdzi się do sałatek i doprawiania szpinaku.
Ofc możecie dodać dowolnego, dlugodojrzewającego sera ale wtedy koniecznie zmniejszcie ilość soli.
Przepis w komentarzu

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
c.....i - Dzieeeń dobry Mirko!

A czosnek niedźwiedzi Mirki i Mirabelki znajo?

Dla m...

źródło: comment_1586328785FN3JnolTycTm4Qdbax8oyU.jpg

Pobierz
  • 12
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@chixi: Jak zostanie ci nadmiar czosnku niedźwiedziego, to można dolać więcej oliwy i zalać tą mieszanką pokrojony w kostkę zwarty biały ser (np typu włoskiego) w słoiku. Serek pyszny, a oliwę ze słoika można wykorzystać do skropienia sałatki, albo własnie jako bazę sosu do makaronu.
@chixi przyznaje super przyprawa. Ja robię sos serowy: Robię zasmażkę z małą i mąki, mąkę lekko rumienie. Potem dolewam piwa (piwo można ominąć będzie mniej gorzki) i mleka, następnie mimolette i cheddar. Przyprawiam jalapeno w zalewie i czosnkiem niedźwiedzim. Najlepiej w naczyniu do fondue i z nachosami.