Wpis z mikrobloga

@stdmat: ale dramat ten artykuł, kto takie głupoty pisze, średnio w 2020 roku śmiertelność jest niższa - średnia w tym wypadku jest bardzo #!$%@? wyznacznikiem do porównań, ja jem ryż, szef je mielone, średnio jemy gołąbki ....

Mamy międzynarodowy lockdown, przy zastosowaniu maksymalnych środków ostrożności we Włoszech armagedon, szpitale przepełnione, dzienna śmiertelność prawie 1000 osób, a tacy pseudoznawcy będą gadać głupoty że ŚREDNIO w europie śmiertelność jest spoko, ciekawe czy by
@rapgod95: As you can see, currently, the vast majority of Europe shows “no excess”. That means deaths are either at or below expected levels. Italy is the one obvious exception. But note it is only on “high”, not “very high”.

W pierwszym pokazanym obrazku masz Week 12 2020, w drugim masz Week 06 2019 ! - porównujesz dwa różne okresy czasu, biorąc pod uwagę średnie i nie biorąc pod uwagę
średnia w tym wypadku jest bardzo #!$%@? wyznacznikiem do porównań, ja jem ryż, szef je mielone, średnio jemy gołąbki ....

@Qrka: uwielbiam takie idiotyzmy. Po nich od razu widać, że ma się do czynienia z totalnym ignorantem. Nie wylicza się średniej dla danych jakościowych bo to absurd. Wziąłeś narzędzie statystyczne, użyłeś go wbrew jego przeznaczeniu i stwierdziłeś: patrzcie jaki #!$%@? wyznacznik. To tak jakbyś próbował śrubę wykręcić młotkiem i stwierdzić: jakie
@stdmat: to był przerysowany przykład który miał trafić do twojego pustego móżdżku, nie udało się .....

Napisałem Ci wyżej dlaczego porównania które uczynił autor tego artykułu są z dupy, i to on użył młotka do wkręcenia śrubki czego zdajesz się nie zauważać

Czy ty nie rozumiesz łosiu, że nawet we Włoszech nie umiera obecnie więcej osób niż podczas szczytu sezonu grypowego?! Taki armagedon jest co roku. Różnica polega na tym, że
@Qrka:

W pierwszym pokazanym obrazku masz Week 12 2020, w drugim masz Week 06 2019 ! - porównujesz dwa różne okresy czasu

I co w tym dziwnego? To porównanie obecnej epidemii koronowirusa z epidemiami grypy w ubiegłych latach. Co tu jest takiego trudnego do zrozumienia?

biorąc pod uwagę średnie

A co chcesz nieuku wziąć pod uwagę aby zbadać czy zjawisko nie odbiega od normy?

To jest antynaukowy bełkot

Napisał debil który
@rapgod95: @stdmat: Sprawdźcie sobie śmiertelność w poprzednich latach we Włoszech np TU Teraz obliczcie z tego średnią śmiertelność w przeliczeniu na miesiące i porównajcie ilość zgonów z COVID z marca tego roku. Dodam tylko, że ilość wszystkich zgonów w marcu była większa niż ta liczona dla osób z koronawirusem. Wnioski pozostawiam wam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Qrka:

to był przerysowany przykład który miał trafić do twojego pustego móżdżku, nie udało się .....

Nie, ignorancie. Użycie narzędzia niezgodnie z jego przeznaczeniem aby pokazać jego nieprzydatność jest czystym idiotyzmem, a nie przerysowaniem. Mogę się założyć, że ty nawet nie wiesz jakie typy danych wyróżnia się w statystyce.

COVID-19 14 000 śmierci w ciągu 2 miesięcy

Geniuszu to są zgony z koronawirusem, a nie na koronawirusa. Jedynie w 12% przypadkach
@tajiri: I czego to ma dowodzić? Że obecnie we Włoszech umiera więcej osób niż zwykle? Nikt tego nie neguje. Kwestia właśnie o ile więcej i czy ta liczba jest znacząco wyższa niż podczas epidemii zwykłej grypy.
@stdmat:

Geniuszu to są zgony z koronawirusem, a nie na koronawirusa. Jedynie w 12% przypadkach jako przyczyna zgonu podany jest koronawirus. Gdybyś podczas sezonu grypy badał każdego umierającego pod jej obecność, to też byś miał setki przypadków dziennie.
No tak, reszta umarła na choroby współistniejące xDDDDD

Już widzę z kim mam do czynienia, potrafisz tylko atakować ad personum bez żadnej merytoryki, nie odnosisz się do artykułu tylko do przykładu który użyłem
@stdmat:

Kwestia właśnie o ile więcej i czy ta liczba jest znacząco wyższa niż podczas epidemii zwykłej grypy.

Jest znacząco wyższa, grypa jest sezonowa, covid nie, jeśli w ciągu dwóch miesięcy masz tyle zmarłych to pomyśl o liczbie zmarłych w ciągu roku, naprawdę tak ciężko to zauważyć ?

Druga sprawa:
Masz odpowiedź na twoje pozostałe pytanie tutaj:

https://www.rmf24.pl/raporty/raport-koronawirus-z-chin/najnowsze-fakty/news-prawie-3-4-tys-ofiar-smiertelnych-covid-19-w-usa-reuters-to-,nId,4413771
@Qrka:

No tak, reszta umarła na choroby współistniejące xDDDDD

Tak.

Już widzę z kim mam do czynienia, potrafisz tylko atakować ad personum bez żadnej merytoryki,

Przecież to ty pierwszy nazwałeś mnie debilem.

nie odnosisz się do artykułu tylko do przykładu który użyłem jako hiperbolę, pozdro i zmądrzej

Póki co to ty jedynie co zrobiłeś to próba zdyskredytowania średniej jako użytecznej miary statystycznej. Na tym opiera się niemal cała twoja argumentacja.
Jest znacząco wyższa, grypa jest sezonowa, covid nie, jeśli w ciągu dwóch miesięcy masz tyle zmarłych to pomyśl o liczbie zmarłych w ciągu roku, naprawdę tak ciężko to zauważyć ?

@Qrka:

W ciągu roku to przy braku kwarantanny każdy zdążyłby się zarazić po 3 razy.
@stdmat:

W ciągu roku to przy braku kwarantanny każdy zdążyłby się zarazić po 3 razy.

Sam sobie odpowiadasz na pytanie - przy założeniu że covid-19 ma śmiertelnosć wynoszącą 2% daję nam to 760 000 zmarłych w samej Polsce ...

nie chce mi się już kontynuować tej dyskusji, jesteś zabetonowany w tym myśleniu, średnia użyta w tamtym artykule w odniesieniu do różnych próbek statystycznych, w różnych okresach czasu bez podania szczegółowych danych
Sam sobie odpowiadasz na pytanie - przy założeniu że covid-19 ma śmiertelnosć wynoszącą 2% daję nam to 760 000 zmarłych w samej Polsce ...

@Qrka: założenie z dupy. Nikt już nie estymuje śmiertelności tegoż koronawirusa na więcej niż 1%. Coraz częściej w naukowych analizach znajdują się liczby zbliżone do śmiertelności grypy. Tak więc nie kilkaset, a kilkadziesiąt tysięcy osób, którzy i tak w większości umrą w przeciągu dwóch lat.