Aktywne Wpisy
amozetoostatniraz +255
Ale dzisiaj antypolaków d--a piecze, że ktoś sobie idzie z polską flagą w polskie święto XD . Wy tylko z tęczową albo z ukraińską byście chodzili xd
#marszniepodleglosci
#marszniepodleglosci
Pan_krecik +623
Pracownik przyjeżdża na 7:00 do miejsca pracy
Przebiera się w ciuchy robocze
Wyjeżdża na plac budowy i rozpoczyna pracę o godzinie 8.
Przepisy nie przewidują aby przebieranie się w ciuchy robocze było liczone jako czas pracy zatem od godziny 7:15 do 8:00 pracownik wykonuje podróż służbową, a pracę rozpoczyna o 8.
Pracownik kończy pracę o 16:00
Udaje się w podróż służbową do siedziby aby się przebrać, wychodzi z firmy o 17.
Pracownik przepracował 8 godzin nic więcej ponieważ był pasażerem, nie był kierowcą auta.
Prawidłowo czy nie?
@daw100 wołam cię ponieważ sprawa ciebie dotyczy.
#ksiegowosc
Wspominał że to place budów więc możliwe że lokalizacja wykonywania pracy jest zmienna.
@DAW100 odpowiedz proszę bo to istotna kwestia.
Czyli pracując:
7-16:30
7 - szef przyjeżdża i otwiera szatnie
7:10- wyjechanie z pracy
8:00
@DAW100: ale masz umowę o pracę i tam w umowie masz wpisane miejsce świadczenia zależne od zlecenia?
Kierowca płacone 8h normalna stawka, 1,5h 150%
pasażer nie ma również płacone od 7 do 8 bo jest to również podróż służbowa.
Czy dostajesz aneks umowy kiedy zmienia się miejsce pracy?
Masz umowę o prace
Nie dostajesz
Co sądzisz ( ͡° ͜ʖ ͡°)?
Bo jak dla mnie śmierdzi waleniem pracowników w bambuko, pytanie czy na tym wyroku można się oprzeć bo patrząc na cytat "ten okres powinien być zaliczony do czasu pracy" waham się... Powinien =/= musi
Ten wyrok jakby co.
Cechą charakterystyczną pozostawania w dyspozycji jest ograniczenie swobody zachowania się pracownika w takim zakresie i w takim stopniu, jaki jest determinowany potrzebą wykonywania nałożonych na niego obowiązków. Jeżeli pozostawanie w dyspozycji pracodawcy jest częścią składową czasu pracy, to logicznie musi rzutować na pracę w godzinach nadliczbowych. Gdyby ustawodawca chciał wprowadzić w tym zakresie wyjątek i posłużyć się innym pojęciem czasu pracy, to zamieściłby stosowny
Pracuje w terenie. Miejsce pracy jest zależne od klienta(domy jednorodzinne).
Czasem w mieście gdzie siedziba firmy, czasem w okolicznych wioskach(5-10km). Teraz 60km od miejsca gdzie się przebieram w normalne prywatne ciuchy(szatnia). Tam stacjonuje szef przy komputerze i mówi gdzie mamy jechać i co dziś zrobic.
Czy powinienem być o 16:00 w biurze(bo tak moj czas pracy jest przewidziany). Czy mam wyjechać o 16:00 z budowy?(wtedy będę w siedzibie firmy
Teoretycznie bo jak wyżej napisałem, nie ma wprost przepisu który to mówi a jedynie wyrok sądu okręgowego. W momencie kiedy przebranie się nie zostanie uznane za czas pracy, to czas dojazdu pasażera jednocześnie staje się podróżą służbową a nie czasem pracy tym samym rozliczenie jest prawidłowe.
Proponuję zagadać z szefem delikatnie co i jak.