Wpis z mikrobloga

Tak wyglada minister zdrowia Niemiec, Jens Spahn ( ͡° ͜ʖ ͡°) chyba spi calkiem normalnie ( ͡° ͜ʖ ͡°) zdjecie z konferencji z wczoraj

A co sie w Niemczech dzieje:
- przygotowania Exit Strategy, po swietach powoli wracamy do zycia;
- przygotowania testow na masowa skale;
- podwojenie liczby lozek na ICU, bedzie ich lacznie ponad 60.000 oraz szkolenie personelu;
- dyskusje na temat pakietu pomocowego dla przedsiebiorcow;

P.S. minister Spahn ma meza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#koronawirus #niemcy #polityka
W.....r - Tak wyglada minister zdrowia Niemiec, Jens Spahn ( ͡° ͜ʖ ͡°) chyba spi calk...

źródło: comment_1585304612GbMNNTQ6z95ApNPAy4lsIE.jpg

Pobierz
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

serio myslisz, ze bedziemy tak siedziec do konca roku? Jak za 3 miesiace bedzie bezrobocie 30% i perspektywa glodu?

@Wandsbeker: nie wiem jak to widzieć i nie wiem czy ktoś wie jak będzie. Natomiast puszczenie ludzi do roboty, następnie masa zakażeń, zapchanie służby zdrowia i zamknięcie zakładów lepszą alternatywą nie jest.
Tak, czy inaczej gospodarka jebnie.
  • Odpowiedz
  • 41
@defoxe dlatego mysla nad Exit Strategy, beda 3 filary:
- masowe testowanie i izolacja chorych;
- izolacja starszych i chorych;
- zwiekszenie mocy szpitali;

Takiego lockdownu nie da sie prowadzic miesiacami
  • Odpowiedz
@Wandsbeker: no ale jak to ma niby działać? Kto zachoruje to do izolacji?
No i co? Za chwilę tych w izolacji nie będzie kto miał obsługiwać, bo wszyscy trafią do izolacji. I z izolacji do obsługi tych w izolacji wyjdą starsi i chorzy, co byli izolowani? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 22
@defoxe wiadomo, ze wirus jest raczej niegrozny dla mlodych i zdrowych, jest zagrozeniem dla starych i chorych.

Dlatego strategia polegajaca na izolowaniu starszych i chorych wydaje sie sensowna. Tak naprawde nie ma alternatywy. Zaraz sie w szpitalach zrobi luzniej, konczy sie sezon grypowy i bedzie mozna luzowac restrykcje.

Zamkniecie wszystkich do konca roku nie jest mozliwe.
  • Odpowiedz
wiadomo, ze wirus jest raczej niegrozny dla mlodych i zdrowych, jest zagrozeniem dla starych i chorych.

@Wandsbeker: młodzi co jarają szlugi itp. wcale bezpieczni nie są... Nie ma co marginalizować problemu.
Jeszcze chciałbym zwrócić uwagę na to, że im więcej zakażeń tym większa opcja na mutacje tego wirusa i jeszcze bardziej nieprzewidywalne konsekwencje... To trzeba powstrzymać i ugasić a nie patrzeć jak płonie (nawet w sposób niby kontrolowany).
Gospodarka już
  • Odpowiedz
  • 22
@defoxe nie da rady zatrzymac tej epidemii, to juz niemozliwe. Restrykcje nie maja na celu ugaszenia tylko spowolnienie epidemii - rzady kupily sobie pare tygodni czasu na wypracowanie strategii.

I tak, wirusy mutuja, ale zdaniem naukowcow ten mutuje slabo i wirusy moga tez mutowac w kieunku slabszych co jest dla nich lepsze.

Problemu nikt nie marginalizuje ale musimy za wszelka cene wrocic do normalnego zycia, inaczej zapadnie nam sie gospodarka i
  • Odpowiedz
inaczej zapadnie nam sie gospodarka i szpitale nie beda mialy za co leczyc.

@Wandsbeker: Gospoarka już się zapadła. Ja natomiast widzę trochę inną drogę jeśli się sytuacja utrzyma. Jeśli ktoś np. robił zakupy w markecie, teraz może u rolnika się zaopatrzyć. To trudne i mocno zmienia system, nawet nie wiem czy możliwe... Jednak i taki scenariusz może nastąpić. Myślę, że gospodarka i usługi mogą przetrwać ale muszą się znacznie zmienić.
  • Odpowiedz
  • 7
@defoxe dobr potrzebuja, ale kto je bedzie kupowal? Zaraz 6 mln (!!!) ludzi w Niemczech bedzie na polowie etatu, bezrobocie rosnie, rolnicy maja problem z produkcja zywnosci przez brak pracownikow ze wschodu. I to nie jest tak, ze gospodarka da sobie rade.
  • Odpowiedz