Wpis z mikrobloga

@Jontek6: rosło w misce. Przerzuciłem na blachę, przykryłem garnkiem (czekam na żeliwny z pokrywą) i 20min był w piekarniku przykryty, później zdjąłem garnek i jeszcze 20min. Jak się przyjrzysz to widać, że na samym spodzie jest odgnieciony, bo miałem za mały garnek. :D
@ajfrost:
250g maki pszennej, 250g maki żytniej, 7g drożdży suchych, 10g soli, 350ml wody.

Wymieszałem wszystko, zostawiłem na godzinę w temp pokojowej. Przez kolejne dwie godziny, co 30min, rozciągałem i składałem ciasto. Po dwóch godzinach uformowałem kulkę i włożyłem do miski do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie nagrzałem piekarnik na 260*C z garnkiem w środku. Później ciasto do gara garnek do góry nogami na blachę wyłożoną papierem (ciasto było schowane