Wpis z mikrobloga

@DonMontana: ja akurat mam za co żyć przez następny rok, ale większość ludzi żyje od pierwszego do pierwszego
to będzie katastrofa
niestety większość działalności gospodarczych żyje w ten sposób:
-usługi, handel, turystyka, tam pracownik jest jedynie siłą roboczą do zapewnienie cash flow, nie ma wpływów, cash flow jest zaburzony, rosną koszty to pracownik sajonara
-produkcja się utrzyma troszkę dłużej, ale w tych dużych firmach typu Volkswagen, firmy do 9 osób też
@glogovianin tak, dlatego niebawem wszyscy staną przed dylematem: ratować gospodarkę czy ratować system ochrony zdrowia i życie ludzkie. To jak wybór między Scylla a Charybda, ale obawiam się, że obecny stan nie będzie mógł się utrzymać zbyt długo bez głębokich reperkusji gospodarczych.
@DonMontana: Popatrz dalej.
1) Banki przejmą bardzo dużą ilość samochodów poleasingowych, nikt nie będzie chciał ich kupić.
2) Wiele osób kupiło wiele mieszkań pod wynajem. Nie ma turystów nie ma za co opłacić raty. Banki przejmą na siebie bardzo wiele mieszkań.
3) Ci którzy stracą pracę, przestaną być klientami innych, którzy przetrwają i powstanie spirala zwolnień wszędzie na długo.
4) Nowe kadry rosną stare nie odzyskają swoich stanowisk nigdy. Pracodawca woli
@DonMontana: ten stan się nie może utrzymać nigdzie, luzowanie ilościowe - czytaj dodruk pieniądza starczy całej zachodniej cywilizacji na 2-3 miesiące. Jeśli dopiero wtedy będzie środek epidemii, gospodarkę światową czeka rozwalenie się o krawężnik. Dzisiaj jeszcze możemy powrócić na normalne tory, ale z dnia na dzień wszyscy zbliżamy się do krawędzi. Nasze podwórko jest jeszcze gorsze.
Rzucili pomysłem 200 miliardów +, których nie mają, a realna kwota to około 70 miliardów.
@Polasz:

1) Banki przejmą bardzo dużą ilość samochodów poleasingowych, nikt nie będzie chciał ich kupić.
2) Wiele osób kupiło wiele mieszkań pod wynajem. Nie ma turystów nie ma za co opłacić raty. Banki przejmą na siebie bardzo wiele mieszkań.

Banki nie przejmują nic, bo sądy się w Polsce zesrają. Egzekucja komornicza nie istnieje w Polsce w normalnych warunkach. Średni czas do wyroku to 3 lata. Średni czas do egzekucji po wyroku
@glogovianin: Dzięki temu 500+ ludzie mieli się teraz za co obkupić. Dziadkowie nie musieli dokładać to i im z emerytur na miesięczne zapasy starczyło. Nasi powinni teraz drukować całą dobę, żebyśmy nie byli ostatni na świecie teraz. Mamy uderzyć w ścianę jako świat, dobrze się jest przed tym rozpędzić.
@glogovianin: Potwierdzam. W mojej rodzinie jedna osoba już dostała wybór, albo załatwi sobie l4 od lekarza, albo urlop albo rozwiązanie umowy. Na ile legalne to jest to nie wiem. Do tego wszystkiego jeszcze podobno po tym całym cyrku mają zamknąć kilka sklepów ze względu na obecny zastój. Jedna z większych firm obecnie w Polsce.
d

@Polasz: w Polsce nie da się drukować pieniędzy inaczej niż przez obligacje skarbu państwa, problem taki, że nikt nie chce kupować obligacji państwa, które jest w jednym koszyku z państwami rozwijającymi się. Dlatego te 200 mld + to jest fikcja, rząd ogłosił sprzedaż obligacji, których nikt nie kupi w obecnej sytuacji. Tak działa polska drukarka.
@glogovianin: Ja myślę że do końca marca straci pracę około 2 mln ludzi a pod koniec kwietnia 5-6m.
Te 2m ludzi bez forsy spowoduje że reszta biznesów też ucierpi. Ci co teraz już zwalniają tylko na tym zyskają. Inni wpadną w takie długi że i liczba samobójstw wzrośnie.
Z pierwszej ręki wiem że zaraz zwalniać będą wszystkich w Spinxie
@glogovianin: ja w tym widzę nową szanse dla unii pod wodzą niemiec, które oczywiście najmniej ucierpią. USA sobie poradzą same i pociągną za soba UK, chiny oczywiście też sobie poradzą. ten plankton w europie sobie nie poradzi i będzie błagał mamę unię o pomoc i unia pomoże, ale, ALE. wydaje mi się, że jeszcze w tym roku albo w przyszłym powstaną stany zjednoczone europy albo przynajmniej taki projekt.
@glogovianin: czytam i czytam i pulsuje bo prawisz mądrze nawet i logicznie. Scenariusz który przedstawiasz jest wielce prawdopodobny bo w rodzinie mam sytuację że z około 50 salonów z centrów handlowych jest ewakuowany towar do centrali bo wiedzą że te centra handlowe będą zamknięte przez dwa następne miesiące. Centrali ogromnie się z tematem spieszy pewnie po to żeby wystawić na koniec miesiąca wypowiedzenia.

Z drugiej strony czytałem przed chwilą artykuł o
@DonMontana: Popatrz dalej.

3) Ci którzy stracą pracę, przestaną być klientami innych, którzy przetrwają i powstanie spirala zwolnień wszędzie na długo.

4) Nowe kadry rosną stare nie odzyskają swoich stanowisk nigdy. Pracodawca woli
@glogovianin: Pracuje w sporej piekarni i pracę w ubiegłym tygodniu straciło już około 100 osób, w przyszłym polecą następne. Można by sobie pomyśleć, że piekarnia jakoś powinna dawać radę bo produkuje towar można by rzec pierwszej potrzeby dla wielu, ale brak szkół, imprez rodzinnych etc skutecznie zabiły dział cukierniczy i garmażeryjny, skrócone godziny otwarcia sklepów pozbawiły wiele ekspedientek pracy bo tam głownie studentki na śmieciówkach (około 150 sklepów własnej sieci). Jeden
przyszłym powstaną stany zjednoczone europy albo przynajmniej taki projekt.

@Quesedilla_dostojewski: marzenia ściętej głowy. Przy tym, jak poszczególne państwa Unii kopią pod sobą dołki i każdy dba o własną dupę? Powodzenia. Nie jestem jakimś uniosceptykiem, ale ten kryzys dobitnie pokazał, że UE jest gównem na planszy geopolitycznej. Gównem, które pretenduje do miana poważnego gracza, a nie potrafi się dogadać. Nie dla UE mocarstwowe zagrywki.
sądzą, że zaraz się skończy epidemia i wrócą na swoje ciepłe etaty u janusza

@glogovianin: mnie rozwalają teksty (i to często plusowane do gorących) że dobrze bo wreszcie mieszkania stanieją XD

Nie wiem z czym to porównać, chyba jakby ktoś się cieszył że sąsiadowi z góry dach przecieka i go woda zalewa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

I zgadzam się z tym że ludzie nie zdają sobie sprawy
@brednyk: branża ochroniarska ma się dobrze teraz, chwilowo, na olx gwałtowny skok ogłoszeń do pilnowania zamkniętych obiektów, więc akurat firmy ochroniarskie robią teraz kokosy
@hitherto: lata 90, pensje po 600-900zł, co ciekawe starczało na wszystko, ale przy dzisiejszych cenach to będzie dramat. Co do mieszkań, owszem potanieją, ale dla tych, którzy trzymają euro i dolary. Jeśli ktoś ma oszczędności w złotówkach to #!$%@? odczuje
@stjimmy: @NukeOps: Niemcy przetrwają,
@glogovianin: sprawdzimy z Twoim prognozowaniem odnośnie zwolnień. Nie mówię, że kłamiesz tylko po prostu przekonam się na własnej skórze. Jeśli mam stracić pracę, to ją stracę. Moja branża TSL jest mocno zagrożona, mentalnie to już się przyszykowałem na zwolnienie. Póki co jestem na urlopie.