Aktywne Wpisy
Wiskoler_double +22
#szczecin
Szczecin ładny jest, trzeba tylko poszukać. Zdjęcie zrobione aparatem Fed 5 C, czarnobiałej fotografii czar.
Szczecin ładny jest, trzeba tylko poszukać. Zdjęcie zrobione aparatem Fed 5 C, czarnobiałej fotografii czar.
stormi +54
dlaczego ludzie, ktorzy sami nienawidza pracowac, jak uslysza, ze ja nie pracuje to mi gadaja jakies teksty ALE PRZECIEZ KAZDY POWINIEN PRACOWAC, TAK TO JEST NUDNO!!!!! no nuda w chj, o wiele lepiej bym sie bawila caly dzien w pracy
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Późno-rzymski Codex Theodosianus, będący zbiorem rzymskich praw, wspomina że rzymski żołnierz powinien być wyposażony w buccellatum ac panem, vinum quoque atque acetum, sed et laridum, carnem verbecinam, czyli „suchar i chleb, także wino i ocet, ale także bekon i baraninę” (VII.4.6). Suchar, ocet i baranina miały wystarczyć na dwa dni, a potem żołnierz miał korzystać z chleba, wina i bekonu.
Suchar (bucellatum) był prostym ciastkiem zrobionym z mąki, soli i wody, o dużej twardości, pieczony dwukrotnie w niskiej temperaturze, przez długi czas, tak aby mieć pewność że żadna wilgoć nie dostanie się do środka. Takie pożywienie było idealne w wojsku, gdzie można było spodziewać się niekorzystnych warunków pogodowych. Od nazwy suchara wzięło się nawet używane określenie bucellarii.
Bucellatum jedzono na sucho, maczając w winie posca – popularnym greko-rzymskim trunku będącym mieszanką wina, octu, wody oraz ziół – lub gulaszu.
Do przygotowania rzymskiego sucharka potrzebne będą:
- 350g mąki razowej
- 75ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 10 masła lub 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
Wymieszać mąkę, sól i masło. Następnie dodać wody, ubijając w trakcie, aby stworzyć ubite ciasto (suchar musi być finalnie bardzo suchy). Rozwałkować ciasto i odcisnąć okrągłe (źródła podają, że rzymskie sucharki były okrągłe) kształty. Porobić dziurki w cieście umożliwiając dojście powietrzu i ujście wilgoci. Położyć ciastka na tacy i wstawić do rozgrzanego do 120°C pieca. Piec sucharki przez 2, 5 h, w trakcie przekładając je. Następnie zostawić ciastka w piekarniku na kilka godzin, aby ostygły. Jeśli suchary nie są do końca suche, piec do osiągnięcia oczekiwanego rezultatu.
https://www.imperiumromanum.edu.pl/ciekawostka/bucellatum-rzymski-suchar/
#archeologia #imperiumromanum #historia #gruparatowaniapoziomu #ciekawostkihistoryczne #rzym #ciekawostki #venividivici
--------------------------------------------------------------------------------------
Podobają Ci się treści? Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!
https://www.imperiumromanum.edu.pl/dotacje/
Możesz zapisać/wypisać się klikając na nazwę listy.
! @IMPERIUMROMANUM @MackiMackiMacki @Panoramiks @Vasterek @HrabiaZet @fukboi @diabelskie_nasienie @dvarf @Krolowiec @charlesRN @Pjotsze @Arratay @Kaeltas @kontodoczarnolisto @ditto090 @farmer111 @Kubura @TarGi @Diamonddog @vonBroich @JurekKiller @cherrycoke2l @feliczita @Stepanakert @JanuszKek @celestial_teapot @karuzel @wolter_wait @Daro82 @fromGtoK @sombretoy @skater_skully @Brzytwa_Ockhama @purrbea @KafkaZwanaFranzem @BlackHawk144 @kondzaf @Loslauer @michal-pokichal @reizen @ksab @barbiruss @Tajnyciula @matsd @truepeperepe @Mannaz_Isaz_Raido_Kaunan_Othala @ZegnajPrzyjacielu @docent_kutz @Adv3pl @Bigby
@IMPERIUMROMANUM: A w co grasz? ( ͡º ͜ʖ͡º)