Wpis z mikrobloga

@zrakiep: nic takiego nie napisałem. Twoj kolega tak napisal.

Napisalem ze większość kodu na swiecie jest napisana w wersji 11 i praca jest glownie w tej wersji. A nie w kolejnych. Co oznacza ze jak dostajesz prace w 11 to musisz nauczyc sie 11. I w tym kontekście ksiazka jest aktualna jak najbardziej.

Dodatkowo jest faktycznie tom 4 opisujący zmiany do wersji 14 i 17 także nawet jak piszesz w nowszej
@tomaszs:

nic takiego nie napisałem.

Ok, wyglądało jakbyś odnosił się do smart pointerów etc.. Rozumiem zatem, że chodziło Ci ogólnie o rzeczy z nowszego C++?

większość kodu na swiecie jest napisana w wersji 11

Aż poszukałem: https://www.jetbrains.com/lp/devecosystem-2019/cpp/. Pytanie było wielokrotnego wyboru, to się procenty do 150% sumują. C++11 jest stare, używanie nowszego standardu nie jest też aż tak trudne jak przeskok z 03 na 11. Ale to w sumie bez znaczenia,
@tomaszs z spisu treści wynika, że w podrozdziale o przeciążeniu operatora jest wzmianka o smart pointerach. Przykłady kodu są za to pełne new/delete. Tak się pisało w C++03.

Nigdzie też chyba nie ma nic o bibliotece standardowej. To naprawdę poważna wada.
@zrakiep: wydaje mi sie ze chodzi Ci o to ze CALE standard library nie jest opisane. Ale w rozdzialach poszczególnych sa wazniejsze elementy. Widocznie zabraklo miejsca na 1600 stron by opisac wszystko. Sa tez ksiazki ktote traktuja tylko o standard library ktore mozna kupic dla uzupelnienia. Dla mnie to nie jest jakas ciezka wada.

Ale jestem ciekaw jaka lekture Ty polecasz?
@tomaszs nie całe, ale jeżeli na 1600 stronach nie było miejsca na unordered_map to znaczy że z książką jest coś bardzo nie tak. Tak samo uczenie ręcznego zarządzania pamięcią zamiast RAII. To są złe zwyczaje z C.

Do nauki nic nie polecę. Sam uczyłem się z thinking in c++, ale nie wydaje mi się, by książka ta była aktualizowana.