Wpis z mikrobloga

@tomaszs: no tak, bo VS2019 to IDE do którego dołączone jest 20 różnych kompilatorów ( ͡° ͜ʖ ͡°). Co VS2019 obsługuje z nowości sprawdzisz sobie tu: https://docs.microsoft.com/en-us/cpp/overview/visual-cpp-language-conformance?view=vs-2019

Poza tym nawet jakbym i zajmował się stolarką to nic nie zmieni tego że książka swoje lata już ma. Na szybkości przejrzałem przykłady. O ile tragedii nie ma, to nie ma też ani jednego użycia sharedptr ani std::array. Jest
@zrakiep: z kilku powodów: po pierwsze, jeśli miałoby być dodane wsparcie dla C++11 to by była opcja kompilatora, a nie dodanie kompilatora. To powinieneś wiedzieć. Po drugie wymieniasz ficzery nowych wersji, ale nie piszesz nic o tym, ze większość kodu na świecie jest napisana w C++11 i nawet jeśli trend jest pozytywny dla adopcji nowy wersji, to nie będzie to trend dążący do 100%, bo mnóstwo środowisk nie da się podnieść
@tomaszs: chyba nie rozumiem o co ci chodzi z opcja vs dodaniem kompilatora. Tak, w MSVC jest przełącznik którym wybierasz standard, ale nowe rzeczy nie sa backportowane do starszych wersji. Przykładowo, w VS2017 nie ma przełącznika który by dodawał "spaceship operator", jest on dostępny dopiero w VS2019.

Powiedz mi proszę, które rzeczy które wymieniłem, że brakuje ich w książce to "świeża i teoretyczna wiedza"?

Warto zaznaczyć, że książka ma "dodatek" o
@zrakiep: wymieniasz ficzery nowych wersji, ale nie piszesz nic o tym, ze większość kodu na świecie jest napisana w C++11 i nawet jeśli trend jest pozytywny dla adopcji nowy wersji, to nie będzie to trend dążący do 100%, bo mnóstwo środowisk nie da się podnieść do nowszych wersji z różnych względów.

Ludzie kupuja ksiazki do C++11 z tego wzgledu ze takie sa wymagania pracy. To ze sa nowsze wersje nie oznacza
@zrakiep: nie, nie napisalem tego. Twoje podejscie jest świeże i teoretyczne bo uwazasz ze w realnych projektach sa uzywane nowsze wersje i ze trzeba musiec je umiec. A to nie jest prawda, ponieważ najpopularniejsza jest wersja C++ 11. I predzej dostaniesz prace przy tej wersji, w ktorej nie mozesz użyć nowszych ficzerow. I wtedy potrzebujesz ksiazke o wersji 11.
@tomaszs: nic o samej książce nie powiem, bo nie czytałem. Jeżeli chodzi o C++11 to wytknąłem brak opisu smart pointerów które są standardem od niemal 10 lat i opisu kontenerów STL które są standardem od lat ponad 20. W samym kodzie zarzuciłem też nieefektywny zwyczaj for(auto...) zamiast for (const auto&...) - obie konstrukcje to też C++11. I pomijając to zarzut podniosłem, że C++11 był 10 lat temu.

Naprawdę nie rozumiem, dla
@tomaszs: twoje wypowiedzi sugerują, że uważasz shared_ptr za nowość, przynajmniej tak to z @xeeeeeeenu odbieramy. Wspomniałem też, że w przykładach kodu nie znalazłem smartpointerów. Teraz jak patrze na spis treści to faktycznie: 27.7.1. "Sprytny wskaźnik" wykorzystuje przeładowanie właśnie tego operatora (1051). Ale tym bardziej w mocy pozostaje zarzut, że smartpointery - w sumie chyba jedno z najważniejszych rzeczy w C++11 - są praktycznie pominięte.