Wpis z mikrobloga

Część druga siadania na skrzynię.

Muszę przyznać, że nie doceniłem tego ćwiczenia. Myślałem sobie "hehe, będzie łatwo bo odpocznę sobie na skrzynce i dopiero wtedy wstanę". Przysiady przy siadaniu na skrzynię to jest przyjemność.

Rzeczy do poprawienia po ostatnim treningu:
- dłuższa pauza na skrzyni - zrobione,
- kierowanie kolan bardziej do zewnątrz - starałem się, i jest trochę lepiej,
- wstawanie do góry, a nie do przodu - jest poprawa,
- podwyższenie skrzyni - gotowe.

#mirkokoksy #mikrokoksy #silownia
Mahapralaja - Część druga siadania na skrzynię.

Muszę przyznać, że nie doceniłem t...
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zelber:
- brzuch był napięty, ale jest ulany to nie widać,
- jak mam wypchnąć biodra trzymając prosty kręgosłup?
- zgodzę się, będę zaczynał od biodra teraz,
- racja, jakoś tak mi się stanęło krzywo
  • Odpowiedz
Przysiad to jest masakra w porównaniu z resztą bojów.

@Mahapralaja:

wyciskanie leżąc jest najtrudniejszym bojem. Ilość niuansów technicznych do ogarnięcia jest zatrważająca, a sam bój jest tak naprawdę walką o nieutracenie napięcia, a z każdym opuszczonym centymetrem to napięcie rośnie, do tak chorego poziomu, że na samym dole boju naprawdę myśli się tylko żeby to olać i puścić napięcie, bo nacisk jest niesamowity. Pod tym względem siad i ciąg to
  • Odpowiedz
@Zelber: czy przy absolutnie każdych wymiarach da się zrobić prawilnego wall squata?
Mam bardzo długie kończyny - nauczyłem się siadać mocno w tył, ale robię taki trochę "Rippetoe lowbar goodmorning" żeby się nie w-----ć na plecy ( )
Wiem że to tylko model, ale wygląda to zgodnie z tym co pokazuje dla moich wymiarów "mysquatmechanics"

A przy ścianie muszę stanąć absurdalnie szeroko i ze stopami
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
Pic rel dla zobrazowania tego jak to powinno wyglądać i jak wygląda.

@Zelber: Po pierwsze, typ po lewej stoi dużo szerzej, co przybliża mu dupę do stopy, a zatem zmniejsza moment próbujący przewrócić go do tyłu. Po drugie, ma sztangę, która wytwarza moment kontrujący; OP ze sztangą (lub np. rękami przed klatką) zszedłby niżej.

@Mahapralaja: Jeśli chcesz siadać na biodro, to wystarczy, że "ściana" będzie blokować ci ruch kolana do
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Mahapralaja: za wysoko ta skrzynia, kości miednicy mają być poniżej kości kolan, także zabierz ten czarny prostokąt, stopy za duży kąt rozwarcia, max 35%, rzuca Cię gdy wstajesz, czyli masz źle ustawiony środek ciężkości. Ułóż sztangę poniżej, tzw low bar, nadgarstki mają być proste czyli dokręć je na sztandze by były proste, nie mogą być zgięte bo przy większych ciężarach będzie boleć, sztanga ma być oparta na plecach a ręce
  • Odpowiedz
@Ponc3k: Zacytuję radę z poprzedniego wpisu z box squatem:

- Zacznij od wyższego boxa i stopniowo go obniżaj

- Trzymaj do końca napięcie w dwugłowym i pośladku, nie możesz uderzać kością ogonową w boxa

- Prawdopodobnie musisz ustać o wiele szerzej, rotacja kolan o wiele mocniej na zewnątrz a nie pchane do przodu. >Masz pracować biodrem - zacznij przed od nauki wall squatów https://www.youtube.com/watch?v=T89te8XonUs

- Na boxie musisz posadzić cały ciężar ciała i
  • Odpowiedz