Wpis z mikrobloga

Siemanko, potrzebuję zrobić układ na #arduino i chciałbym porady z Waszej strony.

Chodzi o prosty układ przerabiający analogowo obroty na napięcie.
Z programem sobie poradzę, nie wiem natomiast co mi się najlepiej spisze jako licznik obrotów, szczególnie że to będzie przedział między 0-100 obr\ minutę gdzie przy 100obr ma być 5V na wyjściu arduino.
Macie może pomysł czym najlepiej będzie czytać te obroty żeby było skutrecznie i w miarę niezawodnie?
  • 5
@Voltaire: myślałem o tym, jednak odpuściłem bo chcę żeby to działało na zewnątrz w terenowych warunkach (ebike).
Bardziej bym się skłaniał na gotowy enkoder Plug and play tylko pytanie czy jest coś wartego polecenia na rynku lub jakieś inne reozwiązanie
@swecy_mje_plendzo: Czemu chcesz aby "miernik" na wyjściu dawał napięcie zależne ilości obrotów na minutę? Nie prościej mierzyć ilość obrotów tak jak jest to robione w licznikach rowerowych - magnes na szprychę i czujnik na widelcu.
@WuBe: Akurat w podanym przypadku mierzy się czas między impulsami, inaczej nigdy byś się nie doczekał na właściwe wskazanie.

Chodzi o prosty układ przerabiający analogowo obroty na napięcie.

@swecy_mje_plendzo: Każdy silnik prądu stałego jest prądnicą prądu stałego, jeśli z uzwojenia silnika nie pobierasz prądu to napięcie na jego zaciskach jest proporcjonalne do prędkości obrotowej silnika. Dodatkowo napięcie generowane przez silnik jest liniowo zależne od obrotów.
Nie wiem jak z dostępnością
@WuBe tak jak kolega niżej napisał, w przypadku niskich obrotów nie miał bym długo żadnego sygnału, chyba że bym użył wielu magnesow. Wtedy robi mi się z tego czujnik PAS a chce innego rozwiązania, bardziej "analogowego"

@Analityk dokładnie o czymś takim myślę, ewentualnie moglbym użyć silnika prądu stałego z przełożeniem, zablokować Max napięcie na 5V i pominąć w ogole elektronikę