Wpis z mikrobloga

Pytanie do kierowców busów towarowych. Jak tak naprawdę wygląda wasza praca? Rozglądam się za zmianą pracy i natknąłem się na ogłoszenie pracy na busie na terenie Polski, nie codzienne wyjazdy a trasy kilkudniowe. Z wielu powodów nie podejmowałem starań o tą pracę, ale jakoś od tamtej pory mnie to zastanawia, jak to naprawdę wygląda. Jest aż tak źle jak się w wielu miejscach pisze? Że brak ograniczeń, nie ma żadnej kontroli to można posuwać 24h bez snu? I ile w ruchu krajowym idzie zarobić, tak ogólnie?

#busiarze #transport #praca #pracbaza #spedycja #kiciochpyta
  • 11
@holden_: serio? Ktoś jedzie w przykładowo 5 dni trasy za stawkę którą można wziąć w pierwszej lepszej fabryce za 8h? To po odjęciu kosztów w trasie wychodzi niewiele więcej niż minimalna krajowa XD
@Silimarillo: Kwestia umowy, jeżdżą tez na kilometrówce, albo np. Podstawa plus kilometraż. Ogólnie krajowka na busie to wg. mnie słabo. Może dla swiezaka na miesiąc dwa aby obyć się z autem i całym tym klimatem transportowym „ drobnicowym „ :)
@Silimarillo: nie idź w krajowke. Jak interesują Cię krótkie trasy to szukaj mniejszych firm, które w podwójnej obsadzie (tak, na busie w podwójnej) rozwożą swój towar. Np. parapety czy okna wożą do Holandii, trasa 3 dni, ale zarobek na poziomie 1500/1 trasa.
Koniecznie chcesz przewozić rzeczy a nie ludzi? Ostatnio dostałam ofertę na małego busa z ludźmi, jeździsz 1700km do UK, nocleg, 1700km do PL i dostajesz za taką trasę (5-6dni)
@Silimarillo: do odpowiedniej ilości osób tylko B
Dostałaś*
Kobieta też może być busiarą :)
Oferta ze Śląska. 1700km ciągiem no chyba że nie możesz to robisz przerwę mówisz ludziom że mają być cicho i śpisz na fotelu. Chociaż 1700 ciągiem to nie jest żaden wyczyn ;)