Aktywne Wpisy
wykop +10
Dzień dobry, Wykop! (ツ)
1. W ostatnim czasie zgłaszaliście nam problem wymoderowanych treści - treść, która została Wam usunięta, nie była widoczna w waszych panelach naruszeń, nie mogliście się z nią zapoznać, a to sprawiało Wam trudności w odwołaniu się od decyzji moderatora.
Wsłuchując się w Wasze uwagi, postanowiliśmy zmienić działanie wspomnianego panelu. Obecnie każda osoba, której usunięto treść z powodu naruszenia regulaminu, w swoim panelu naruszeń będzie mogła podejrzeć swoją wymoderowaną treść. Pamiętajcie również, że jeśli nie zgadzacie się z decyzją moderatora, możecie skorzystać z dwóch sposobów odwołania się od decyzji:
- opcja “odwołaj się” bezpośrednio w panelu wymoderowanych treści;
1. W ostatnim czasie zgłaszaliście nam problem wymoderowanych treści - treść, która została Wam usunięta, nie była widoczna w waszych panelach naruszeń, nie mogliście się z nią zapoznać, a to sprawiało Wam trudności w odwołaniu się od decyzji moderatora.
Wsłuchując się w Wasze uwagi, postanowiliśmy zmienić działanie wspomnianego panelu. Obecnie każda osoba, której usunięto treść z powodu naruszenia regulaminu, w swoim panelu naruszeń będzie mogła podejrzeć swoją wymoderowaną treść. Pamiętajcie również, że jeśli nie zgadzacie się z decyzją moderatora, możecie skorzystać z dwóch sposobów odwołania się od decyzji:
- opcja “odwołaj się” bezpośrednio w panelu wymoderowanych treści;
affairz +165
czołem pustostanowe świry!
oto nie lada gratka, apartament mający ponad 8 lat do pierwszego zamieszkania. 8 lat stał zupełnie pusty, czekał aż wartość z metra skoczy z 6 000 do 14 000 zł (minus wykończenie po drodze). czy tego chcecie zabronić? komu przeszkadza, żeby takie piękne apartamenty stały puste?? KOMUNIS
https://www.otodom.pl/pl/oferta/jesli-musisz-pytac-o-cene-to-nie-jest-dla-ciebie-ID4stbI
#nieruchomosci
oto nie lada gratka, apartament mający ponad 8 lat do pierwszego zamieszkania. 8 lat stał zupełnie pusty, czekał aż wartość z metra skoczy z 6 000 do 14 000 zł (minus wykończenie po drodze). czy tego chcecie zabronić? komu przeszkadza, żeby takie piękne apartamenty stały puste?? KOMUNIS
https://www.otodom.pl/pl/oferta/jesli-musisz-pytac-o-cene-to-nie-jest-dla-ciebie-ID4stbI
#nieruchomosci
TLDR:
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak bardzo technologia poszła do przodu w ubiegłych latach? Czy telefon z 2010 roku nadal spełnia wymagania dzisiejszych realiów? Czy gra która ma już prawie 20 lat, zestarzała się na tyle dobrze, że zagramy w nią z takim samym zachwytem jak kiedyś? Czy komputer który pamięta czasy DOS'a, nadal może nam do czegoś posłużyć? Na te i wiele innych pytań, odpowiemy sobie w nowej serii - #retrochallenge!
O co w tym wszystkim chodzi?
Jestem miłośnikiem retro. Kolekcjonuję głównie telefony, lecz nie pogardzę innymi sprzętami z przełomu tysiąclecia. Czasem kupując daną rzecz do mojej kolekcji, zastanawiam się nad czasami gdy dany produkt był obiektem westchnień wielu osób. W moich myślach od dawna pojawiał się pomysł aby skonfrontować starsze produkty z realiami dzisiejszego świata. Producenci starają się aby cykl życia dzisiejszego telefonu czy komputera rzadko przekraczał 2-3 lata, stając się powoli urządzeniem przestarzałym. A to nowa gra nie chce się uruchomić na komputerze, a to telefon, przysłowiowo, "laguje" ciągle nas denerwując. Samo tempo wypuszczania produktów przez producentów z biegiem lat zdecydowanie przyśpieszyło. W pewnym momencie Sony przedstawiało nam swój flagowy telefon - Xperię - co pół roku! Chciałbym przekonać się, jak sprawdzą się w dzisiejszym świecie urządzenia o których już praktycznie każdy z nas zapomniał. No bo... wyobrażacie sobie używanie Nokii 3310? Albo laptopa z Windowsem 98? A nawet początkowych, dotykowych telefonów?
Założenia wyzwania
* Nie musi być to koniecznie produkt z ubiegłego wieku - w tym wyzwaniu, sprzęt czy oprogramowanie retro to takie, którego używanie nie odpowiada standardom dzisiejszego świata, przez co są z roku na rok coraz bardziej zapominane. Jeśli urządzenie wyklucza nas z wielu sfer naszego współczesnego życia, niezależnie czy ma 30 lat, czy 10 lat, możemy je uznać za przestarzałe i idealne do zaprezentowania.
* Używanie wybranego urządzenia minimum przez cały dzień. Postaram się zapoznać z urządzeniem tak dobrze jak tylko będę potrafił, lecz nie chcę zakładać sobie takich założeń, że przez tydzień będę używać tylko komputera z DOSem albo telefonu bez dostępu do czegokolwiek więcej niż połączenia bądź smsy. Wiadomo - im dłużej - tym lepiej - ale bez przesady.
* Do każdego typu technologii stworzona będzie lista którą będziemy sobie "odhaczać". Jest to zbiór czynności które wykonuje większość z nas w 2020 roku na określonym sprzęcie czy oprogramowaniu.
* W ramach tej serii postaram się także zrobić recenzję danego sprzętu. Nie będzie to zawsze szczegółowa recenzja, lecz pochylimy się nad najważniejszymi aspektami.
Dla zainteresowanych (i tych mniej zainteresowanych) stworzyłem tag #retrochallenge. W tym miejscu, za pozwoleniem autora, chciałbym zaprosić do wpisu grono obserwujących tagu #codziennienowydumbphone. Liczę, że część z Was znajdzie coś w przyszłych wpisach ciekawego dla siebie. Następny wpis pojawi się za tydzień, będzie to telefon który dla wielu z Was był tym urządzeniem, które wprowadziło nas w świat dużych wyświetlaczy i dotykowych ekranów.
#retro #telefony #retrocomputing #gimbynieznajo #nostalgia
Spróbuj więc też z jakimś telefonem z Symbianem, jestem ciekawa jak wyjdzie.
YT śmigał w 160/240p (nie wiem jak teraz, YT coś ostatnio próbuje blokować nieoficjalne aplikacje), Facebook/Messenger czy Wykop działa. Wystarczy używać Opery Mini zamiast domyślnej przeglądarki.
Wbudowane WiFi na smartfonach z Symbianem zdecydowanie daje radę (nie używam
“@Axoi: YouTube, Netflix, Spotify, Messenger, Instagram, jakdojade, Uber, Uber eats, mój wykop i wiele innych. Jak uzywalas tylefonu tylko do SMS i dzwonienia to nie dziwię się, że nic nie brakowało”
Yt działało, netflixa wtedy nie miałam, , Spotify nie ale miałam lokalnie kilkanaście albumów, Facebook i Messenger ok, telegram i inne komunikatory bez problemu a fizyczną klawiaturą kopały tyłek, mail działał, miałam dobry terminal i SSH do swojego
Komentarz usunięty przez autora
Wiem, że jakbym zmienił tak telefon to na pewno bym więcej na nim grał, bo gry Java były sztos. Jakoś 1,5 roku temu miałem nawet
@zawisza dla mnie telefony są o tyle szczególne, że obserwowałem je praktycznie od samego początku. Fascynowało mnie to, że z roku na rok kupując nowy model mogę coraz więcej. Teraz tak naprawdę mamy od jakiegoś czasu stagnację i ewolucję modeli zamiast rewolucji.
@Baero też jestem ciekaw jak to wyjdzie, bo jestem uzależniony od
Chętnie zobaczę wpis nt takiej rozsuwanej poziomo Nokii, jeśli ją masz (miała klawiaturę qwerty pod ekranem). Jak ja o niej marzyłem w podstawówce (ʘ‿ʘ)
@Wolf1986: Niestety, na polskim rynku ich prawie nie ma :( A nie jestem na etapie poszukiwania za granicą, bo chwilowo mam wiele modeli do kupienia które mogę kupić na allegro/olx.
@ctrl_alt_del: Posiadam N900 i faktycznie - jest to niesamowity telefon, mimo