Chciałbym rozpocząć nową retro serię związaną z retro i telefonami (ale nie tylko!).
TLDR:
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak bardzo technologia poszła do przodu w ubiegłych latach? Czy telefon z 2010 roku nadal spełnia wymagania dzisiejszych realiów? Czy gra która ma już prawie 20 lat, zestarzała się na tyle dobrze, że zagramy w nią z takim samym zachwytem jak kiedyś? Czy komputer który pamięta czasy DOS'a, nadal może nam do czegoś posłużyć? Na te i wiele innych pytań, odpowiemy sobie w nowej serii - #retrochallenge!
O co w tym wszystkim chodzi?
Jestem miłośnikiem retro. Kolekcjonuję głównie telefony, lecz nie pogardzę innymi sprzętami z przełomu tysiąclecia. Czasem kupując daną rzecz do mojej kolekcji, zastanawiam się nad czasami gdy dany produkt był obiektem westchnień wielu osób. W moich myślach od dawna pojawiał się pomysł aby skonfrontować starsze produkty z realiami dzisiejszego świata. Producenci starają się aby cykl życia dzisiejszego telefonu czy komputera rzadko przekraczał 2-3 lata, stając się powoli urządzeniem przestarzałym. A to nowa gra nie chce się uruchomić na komputerze, a to telefon, przysłowiowo, "laguje" ciągle nas denerwując. Samo tempo wypuszczania produktów przez producentów z biegiem lat zdecydowanie przyśpieszyło. W pewnym momencie Sony przedstawiało nam swój flagowy telefon - Xperię - co pół roku! Chciałbym przekonać się, jak sprawdzą się w dzisiejszym świecie urządzenia o których już praktycznie każdy z nas zapomniał. No bo... wyobrażacie sobie używanie Nokii 3310? Albo laptopa z Windowsem 98? A nawet początkowych, dotykowych telefonów?
Założenia wyzwania
* Nie musi być to koniecznie produkt z ubiegłego wieku - w tym wyzwaniu, sprzęt czy oprogramowanie retro to takie, którego używanie nie odpowiada standardom dzisiejszego świata, przez co są z roku na rok coraz bardziej zapominane. Jeśli urządzenie wyklucza nas z wielu sfer naszego współczesnego życia, niezależnie czy ma 30 lat, czy 10 lat, możemy je uznać za przestarzałe i idealne do zaprezentowania. * Używanie wybranego urządzenia minimum przez cały dzień. Postaram się zapoznać z urządzeniem tak dobrze jak tylko będę potrafił, lecz nie chcę zakładać sobie takich założeń, że przez tydzień będę używać tylko komputera z DOSem albo telefonu bez dostępu do czegokolwiek więcej niż połączenia bądź smsy. Wiadomo - im dłużej - tym lepiej - ale bez przesady. * Do każdego typu technologii stworzona będzie lista którą będziemy sobie "odhaczać". Jest to zbiór czynności które wykonuje większość z nas w 2020 roku na określonym sprzęcie czy oprogramowaniu. * W ramach tej serii postaram się także zrobić recenzję danego sprzętu. Nie będzie to zawsze szczegółowa recenzja, lecz pochylimy się nad najważniejszymi aspektami.
Dla zainteresowanych (i tych mniej zainteresowanych) stworzyłem tag #retrochallenge. W tym miejscu, za pozwoleniem autora, chciałbym zaprosić do wpisu grono obserwujących tagu #codziennienowydumbphone. Liczę, że część z Was znajdzie coś w przyszłych wpisach ciekawego dla siebie. Następny wpis pojawi się za tydzień, będzie to telefon który dla wielu z Was był tym urządzeniem, które wprowadziło nas w świat dużych wyświetlaczy i dotykowych ekranów.
@programistaNie15k: pomysł super, ale nazwa tagu maksymalnie generyczna #codziennienowydumbphone pokazał jak powinna takowa wyglądać niemniej jednak dałem suba, chętnie poczytam te dissy na Avilę która na 95% jest bohaterem 1 odcinka
@comanchee: Jest maksymalnie generyczna, bo o ile wszystko wypali to będziemy tutaj recenzować naprawdę przeróżne rzeczy z różnych dekad. Na start mam dużo telefonów, laptopów (486 aż do Pentiuma 4), znajdzie się też kilka starszych konsol czy innych zabawek. Jeśli Wam się będzie podobało, dla mnie będzie to przyjemność z publikowania i poznawania tego wszystkiego to będę wyposażać się też w inne odłamy retro. Stąd nie chciałem się na starcie
@programistaNie15k: respect za nokię n900. Pomyśleć, że to temu jednemu modelowi telefonu zawdzięczamy systemy operacyjne np. większości telewizorów (Tizen).
@programistaNie15k: najwolniej starzejącymi się elektronicznymi produktami są iphony. Przykładem jest iPhone 6s - 5 letni telefon obsługujący najnowszy system i aplikacje.
@Nild: ciężko się z tym nie zgodzić. W wyzwaniu na pewno zajmiemy się pierwszym iPhonem oraz iPadem. Ciekawe czy instalując tam Cydie, znajdę jakieś ciekawe aplikacje.
@programistaNie15k: o kurczę, ta jasnozielona nokia na drugiej półce, jaki to jest model? moi rodzice ją mieli, to był pierwsze telefon komórkowy z jakim miałam styczność :o
@programistaNie15k: Mialem taką 9300i, tylko ze się wyprała w pralce. Zapisałem w niej wszystkie ważne kontakty. Później nauczyłem się robić kopie zapasowe istotnych danych.
@programistaNie15k: kurde miras też mi taki pomysł po głowie chodził xD ale ja bardziej chciałem się skupić na tym jakie gierki owy telefon posiada, albo po prostu krótka prezentacja różnych ciekawych telefonów. A jest z czego wybierać:
@ketrabbit: Łoo, kozak kolekcja :D No ja wlasnie tez bede staral sie zaprezentowac je troche i skupic sie bardziej ogolnikowo :D Ale gry w takich telefonach to byla ich nieodlaczna cecha :D
TLDR:
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak bardzo technologia poszła do przodu w ubiegłych latach? Czy telefon z 2010 roku nadal spełnia wymagania dzisiejszych realiów? Czy gra która ma już prawie 20 lat, zestarzała się na tyle dobrze, że zagramy w nią z takim samym zachwytem jak kiedyś? Czy komputer który pamięta czasy DOS'a, nadal może nam do czegoś posłużyć? Na te i wiele innych pytań, odpowiemy sobie w nowej serii - #retrochallenge!
O co w tym wszystkim chodzi?
Jestem miłośnikiem retro. Kolekcjonuję głównie telefony, lecz nie pogardzę innymi sprzętami z przełomu tysiąclecia. Czasem kupując daną rzecz do mojej kolekcji, zastanawiam się nad czasami gdy dany produkt był obiektem westchnień wielu osób. W moich myślach od dawna pojawiał się pomysł aby skonfrontować starsze produkty z realiami dzisiejszego świata. Producenci starają się aby cykl życia dzisiejszego telefonu czy komputera rzadko przekraczał 2-3 lata, stając się powoli urządzeniem przestarzałym. A to nowa gra nie chce się uruchomić na komputerze, a to telefon, przysłowiowo, "laguje" ciągle nas denerwując. Samo tempo wypuszczania produktów przez producentów z biegiem lat zdecydowanie przyśpieszyło. W pewnym momencie Sony przedstawiało nam swój flagowy telefon - Xperię - co pół roku! Chciałbym przekonać się, jak sprawdzą się w dzisiejszym świecie urządzenia o których już praktycznie każdy z nas zapomniał. No bo... wyobrażacie sobie używanie Nokii 3310? Albo laptopa z Windowsem 98? A nawet początkowych, dotykowych telefonów?
Założenia wyzwania
* Nie musi być to koniecznie produkt z ubiegłego wieku - w tym wyzwaniu, sprzęt czy oprogramowanie retro to takie, którego używanie nie odpowiada standardom dzisiejszego świata, przez co są z roku na rok coraz bardziej zapominane. Jeśli urządzenie wyklucza nas z wielu sfer naszego współczesnego życia, niezależnie czy ma 30 lat, czy 10 lat, możemy je uznać za przestarzałe i idealne do zaprezentowania.
* Używanie wybranego urządzenia minimum przez cały dzień. Postaram się zapoznać z urządzeniem tak dobrze jak tylko będę potrafił, lecz nie chcę zakładać sobie takich założeń, że przez tydzień będę używać tylko komputera z DOSem albo telefonu bez dostępu do czegokolwiek więcej niż połączenia bądź smsy. Wiadomo - im dłużej - tym lepiej - ale bez przesady.
* Do każdego typu technologii stworzona będzie lista którą będziemy sobie "odhaczać". Jest to zbiór czynności które wykonuje większość z nas w 2020 roku na określonym sprzęcie czy oprogramowaniu.
* W ramach tej serii postaram się także zrobić recenzję danego sprzętu. Nie będzie to zawsze szczegółowa recenzja, lecz pochylimy się nad najważniejszymi aspektami.
Dla zainteresowanych (i tych mniej zainteresowanych) stworzyłem tag #retrochallenge. W tym miejscu, za pozwoleniem autora, chciałbym zaprosić do wpisu grono obserwujących tagu #codziennienowydumbphone. Liczę, że część z Was znajdzie coś w przyszłych wpisach ciekawego dla siebie. Następny wpis pojawi się za tydzień, będzie to telefon który dla wielu z Was był tym urządzeniem, które wprowadziło nas w świat dużych wyświetlaczy i dotykowych ekranów.
#retro #telefony #retrocomputing #gimbynieznajo #nostalgia
#codziennienowydumbphone pokazał jak powinna takowa wyglądać
niemniej jednak dałem suba, chętnie poczytam te dissy na Avilę która na 95% jest bohaterem 1 odcinka
Wspomnienia :)
.
https://www.youtube.com/channel/UCNDyk1vxD-LOiWNZayhj44A/videos