@dr0P_database: Jeśli masz więcej niż rok-dwa doświadczenia, to nie. Oczywiście jest to zupełnie wystarczająca suma, nie będzie ci brakować, ale stawki są często wyższe, szczególnie dla ludzi z doświadczeniem.
@adibor: @ms93: dzieki, tak jak myslalem. A za jakie hajsy warto się tam przeprowadzić, zeby zyc sobie na spokojnie (taki powiedzmy polski odpowiednik 10-12k na łape)
@dr0P_database: W kwestii mieszkań i usług (w tym wyjścia na miasto) możesz przeliczyć CHF na PLN w stosunku 1:1, jedzenie w sklepie jest tutaj 2-3 razy droższe, za to elektronika, ubrania czy wakacje kosztują tyle samo.
@dr0P_database: nie wiem jakie masz doświadczenie, ale u mnie w firmie (kanton Zug, jeden z droższych w CH) junior dostaje 80-90k, mid 90-110k senior 110-140k brutto rocznie.
@dr0P_database: Jak junior to spoko, na mid raczej slabo, na seniora to nie ma co. Wyzyc wyzyjesz, w innych branzach za 50k ludzie zyja i sie da. Kwestia jakie masz cele..
@masaj: znalazłem się przez agencję rekruterską z UK. Zacząłem na linkedin wysyłać CV i odezwało się kilka firm. Przeszedłem kilka rozmów i dostałem parę ofert. Wybrałem akurat firmę w której jestem obecnie, bo była dosyć blisko Zurichu (lotnisko), językiem urzędowym jest angielski i leży w niemiecko języcznej części CH. Ja jestem akurat javowcem, ale wiem, że oprócz takich jak ja, szukają też ludzi znających reacta (generalnie frontendowców) i testerów automatycznych.
@dr0P_database: zależy co rozumiesz na spokojnie. Miesięcznie musisz liczyć 3,5k wydatków, 80k rocznie to jakieś 5,5 netto miesięcznie, więc coś tam zostaje. Ale na szybki zakup mieszkania nie licz ( ͡°͜ʖ͡°)
Jeszcze w czwartek sama proponowała spotkanie na ten tydzień. Szkoda bo sama pisała dużo i na pewno pisało się lepiej niż z jakimiś tinderówkami. Poniedziałek wieczur i humor popsuty ( ͡°ʖ̯͡°) #tinder #podrywajzwykopem
Czy zarobki w okolicach 75-80k CHF brutto rocznie, mieszkając w Zurychu to dobra stawka?
Wyzyc wyzyjesz, w innych branzach za 50k ludzie zyja i sie da. Kwestia jakie masz cele..