Wpis z mikrobloga

@XailonOZ: zjazd #dinozaury XD Nie ukrywam, ze ciekawi mnie srednia wieku uczestnikow i czy np. w przerwach miedzy wystepami jak pija kawe to czy nadal rozkmniniaja czy uzywac GOTO i czy maja placone od ilosci napisanych lini kodu w miesiacu :P
  • Odpowiedz
@bacteria: o proszę mamy tutaj żartownisia, to może pożartujmy sobie z pythona? Ciekawe, czy programistom pythona płacą od linijki kodu czy też rozkminiają czy przełamywać pętle pętlą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bacteria: Średnią wieku można oszacować dla dowolnego języka i co z tego. Liczy się to, że ludzie prowadzą wieloletnie biznesy w tym języku, żyją z niego. GOTO występuje również w C/C++ więc kolejne pudło
  • Odpowiedz
@qluch: ej ale nie smieje sie ten kto za gowniarza juz wiedzial jak dorosnie to chce byc programista bo mu wuja informatyk w latach 90' pochwalil sie zapleczem kalulatora w Delpi, ktory pisal miesiacami :P
  • Odpowiedz
@bacteria: nie śmieje się ten kto w pythonie po kompilacji dostaje za każdym razem inny monit. Jak to jest? Czy programiści pythona szukają błędu w kodzie czy kompilują aż zadziała XD?
  • Odpowiedz
@XailonOZ: @qluch: panowie, troche wiecej dystansu. Chyba zle odebraliscie moja intencje, ktora z pewnoscia nie bylo wysmiewanie kogos - bardziej bylo to lekkie sympatyczne nawiazanie do pewnego etapu swojego zycia z przed wielu lat :)
  • Odpowiedz
panowie, troche wiecej dystansu. Chyba zle odebraliscie moja intencje, ktora z pewnoscia nie bylo wysmiewanie kogos - bardziej bylo to lekkie sympatyczne nawiazanie do pewnego etapu swojego zycia z przed wielu lat :)

@bacteria: przecież w takim duchu prowadzę tę rozmowę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

BTW. języków z prehistorii. Na przykład taki Boeing nadal użuwa FORTRANA i programiści na rynku amerykańskim z
  • Odpowiedz
@JacobTheLiar: ze 4 lata temu chyba.
Ludzie sympatyczni. Średnia wieku raczej wyższa, ale sporo było młodych osób. Niestety w większości poziom wiedzy reprezentowany przez nich był raczej niski. Nie wiem czy wybór języka traktować jako skutek czy przyczynę takiego stanu rzeczy.
  • Odpowiedz
@croppz: głównie utrzymanie starych aplikacji. Powstają też nowe, dzięki temu, że ich środowisko programistyczne umożliwia szybkie "wyklikanie" całych aplikacji. Jeżeli potrzebujesz w firmie jakiejś aplikacji bazodanowej, a jeszcze w dodatku chciałbyś mieć do tego jeszcze apkę na telefon, to z takim Delphi zrobisz to naprawdę szybko i bez wgłębiania się w szczegóły.

Ja w tym robiłem aplikację desktopową i sobie chwalę. W C++ bym się uwalił po pachy. W .NET
  • Odpowiedz
@croppz u mnie używamy Delphi w połączeniu z mssql i uważam nie ma szybszego sposobu na napisanie serwisu lub aplikacji bazodanowej czy to windows czy android/ios. Chwalę sobie, ale jak wspominałem już wcześniej firma Embarcadero/Borland przespała pewne momenty zachłyśnięta sławą Delphi i zaczęły wygrywać darmowe rozwiązania i narzędzia skierowane dla uczelni i wersje community. Obecnie próbuję przesiąść się na inne technologie. Tak jak wspomina @wnocy IDE się popsuło choć kiedyś
  • Odpowiedz
@wnocy aż tak mi się nie wiesza, choć wydaje mi się, że z wersji na wersję jest coraz gorzej jeżeli chodzi o IDE, próbują dogonić inne środowiska ale zapominają o dopieszczeniu tego co jest.
Odnośnie zlotu, kolejne zloty były lepsze merytorycznie i nawet pojawili się Marco Cantu czy Stefan Glinke.
  • Odpowiedz