Wpis z mikrobloga

@wnocy: Ale teraz doczytałm, że Rawa. Ja byłem dopiero w Zegrzu a potem w Mszczonowie. Mówiłem o tym, jak tworzyć kod, by był maksymalnie wydajnym, jakie niedoskonałości miał lub ma kompilator w tym zakresie. Dodatkowo w Mszczonowie miałem jeszcze drugi wykład taki zarysowy o HighDPI.
  • Odpowiedz
@wnocy: No faktem jest, że drogo. W zasadzie impreza dla tych, których zasponsorują ich pracodawcy. Prywatnie nie ma co. No ratunek jeszcze samemu wykładać (jak ja) - wtedy friko :)
  • Odpowiedz
@wnocy: W tym roku, jak tylko mi zdrowie pozwoli, to też mam temat na myśli - coś o progressach w aplikacjach - jak realizować żeby użytkownik nie jęczał, że program nie działa, nie jęczał, że tyle czekania, a jednocześnie nie wydłużać nimi operacji. (No to przedpremierowo zdradzam właśnie zamierzony temat wykładu ;p Acz jeszcze trzeba z tym przejść przez Sito Bogdana :P) Zapraszam! :)
  • Odpowiedz
@Dzyszla: raczej nie wypali, bo nie jest to w żaden sposób związane z tym co aktualnie robię. Więc z punktu widzenia pracodawcy, takie szkolenie nie daje mi żadnych profitów :)
  • Odpowiedz
@XailonOZ: FM jest dość specyficzne - sprawdzi się, jeśli chcesz dostarczać naprawdę wieloplatformową aplikacje (oczywiście nie binarkę) albo bajerancko wyglądającą, pełną animacji itd. Ale w zastosowaniach biznesowych FM nie ma racji bytu jak dla mnie.
@JacobTheLiar: To również trzymam kciuki! :)
  • Odpowiedz
Jakiś czas temu musiałem naklepać w Pythonie apkę: serwer websocketowy, w pełni asynchroniczny, wywołujący funkcje winapi, spakowany do exe, nasłuchujący zmian w katalogach, działający na winXP+, macos, linux.

Da radę łatwo zrobić coś takiego w fpc/Delphi? Da się znaleźć działające biblioteki do wszystkiego? Szukam języka kompilowanego "betteries included" a ten słynny rust jakoś kiepsko mi działa :P
  • Odpowiedz
@XailonOZ nie znam tej pozycji. Jak wspominał @Dzyszla można ciesząca oko aplikację napisać. U mnie w spółce jedna aplikację napisałem w FireMonkey ma swoje zalety, których nie oferuje VCL. Oczywiście do aplikacji mobilnych tylko FireMonkey.
  • Odpowiedz