Aktywne Wpisy
mirko_anonim +25
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
6 rok razem, brak oświadczyn i moje zdziwienie. Jestem ciekawa, jak na to spojrzą inni.
Jesteśmy razem 5 lat, oczywiście mieszkamy razem. Przez pierwsze 3-4 rozmawialiśmy o zaręczynach i wiedziałam, że to się pewnego dnia stanie, ale nie miałam parcia. Czułam, ze to musi przyjść samo, nie ma co pośpieszać. Potem przestał podejmować temat. Ja mam poglądy w tych kwestiach tradycyjne. Nie chcę tłumaczyć bez sensu, po prostu
6 rok razem, brak oświadczyn i moje zdziwienie. Jestem ciekawa, jak na to spojrzą inni.
Jesteśmy razem 5 lat, oczywiście mieszkamy razem. Przez pierwsze 3-4 rozmawialiśmy o zaręczynach i wiedziałam, że to się pewnego dnia stanie, ale nie miałam parcia. Czułam, ze to musi przyjść samo, nie ma co pośpieszać. Potem przestał podejmować temat. Ja mam poglądy w tych kwestiach tradycyjne. Nie chcę tłumaczyć bez sensu, po prostu
dambrzez +304
Mój 9 letni syn tworzy muzyke w fl studio to jego pasja
Ma 0 wyświetleń na youtube
czy jest na sali choć 1 n----------y Mirek co da mu like lub komentarz
https://www.youtube.com/watch?v=QlYt2ij85rg
Ma 0 wyświetleń na youtube
czy jest na sali choć 1 n----------y Mirek co da mu like lub komentarz
https://www.youtube.com/watch?v=QlYt2ij85rg
Czolem, czy znacie jakas ksiazke z ktorej moglbym nauczyc sie , jak mam rysowac np. okregi, prostokaty, dokonywac przesuniec,obrotow, (Elementry grafiki komputerowej - jest tak napisane ze nic nie rozumiem), Moze byc po angielsku. Chce tylko zrozumiec jak mam traktowac obszar do rysowania, uklady odniesienia, wzory na translacje (rozumiec je a nie przepisac). Ew czy znacie kogos kto moglby udzielic korepetycji z tego ? (robie to dla siebie , dla przyjemnosci, nie na studia etc..) nie wiem, moze #demoscena (bo duzo programistow z niej ogarnia takie tematy bezblednie).
Nie mam problemu zeby zaprogramowac 1..100|%{put-pixel -x $ -y [math]::sin($)} , tylko ze ja nie rozumiem tego ukladu wspolrzednych i odniesienia, i mi jakies skalowanie wychodzi czy cos, no gubie sie strasznie w tym.
Ale chodzi Ci o grafikę rastrową, wektorową, 3D? Bo to wszystko działa trochę inaczej w zależności co potrzebujesz.
Może zacznij od jakiegoś dobrego podręcznika od algebry liniowej, bo to się tutaj przyda.
opie nie wołąj grafików jak masz pisać w takim dialekcie :D
@oink_oink: my umiemy rysować. Pytasz o programowanie, większość z nas odbiera to jak czarną magię ^^
@volski_: Eeee... To nawet ciekawe. Przez takie właśnie wątpliwości zostałem grafikę a nie #programista15k
Shirley and Marschner, CRC Press, 2010.
Computer Graphics Principlesand Practice
Foley, van Dam, Feiner andHughes, Addison Wesley, 1997.
Introduction to ComputerGraphics
Foley, van Dam, Feiner, Hughesand Phillips, Addison Wesley,1995.
Zobaczymy czy dam rade ze zrozumieniem/angielskim. Zajmowales sie tym osobiscie ?
@oink_oink: wydaje mi się, że powinno takie wyjść ;) Pamiętaj tylko, że w większości języków programowania
x
powinno być w radianach a nie stopniach.Bez kodu ciężko będzie coś powiedzieć, bo rysowanie wykresu funkcji
sin
@oink_oink: tak powinno być, przypomnij sobie szybko funkcje z licbazy i zobacz wykres funkcji sin
Od siebie polecę "3D Math Primer for Graphics and Game Development", dla niezbyt ogarniętego gościa jak ja się sprawdziło. Rysowanie okręgu jest pobieżnie wytłumaczone na stronie 296.