Na czym lepiej smażyć? Kiedyś czytałam, że najlepiej na smalcu. Co polecacie: smalec, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, oliwa, olej kokosowy, inne oleje - jakie? Proszę o brak komentowania ludzi, którzy bronią zwierząt! Sama nie jem mięsa z powodów dietetycznych, ale nie obchodzi mnie aspekt ideologiczny! #gotowanie #dietetyka #jedzenie #gotujzwykopem
@cocieboli: Najlepiej w ogóle nie smażyć. Tłuszcze nasycone lepiej znoszą wysokie temperatury, dlatego zawsze smalec, masło klarowane, olej kokosowy lub palmowy będzie lepszy do smażenia niż oliwa, rzepak, słonecznik. Tłuszcze nienasycone lub jednonienasycone są wrażliwsze na smażenie, łatwiej ulegają utlenieniu, a takie utlenione kwasy tłuszczowe wchodzą w skład blaszki miażdżycowej.
@Twoj_ulubiony_profil: Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Ja też uważam, że lepiej nie smażyć, ale czasem potrzebuję., po prostu. Smalec mi się wydaje najlepszą opcją. Zrezygnowaliśmy z niego jako społeczeństwo, ale czy słusznie?
@cocieboli: Jeśli rzadko to nic strasznego nie powinno się stać. Smalec ma tę wadę, że ma charakterystyczny zapach i smak, więc nie zawsze da radę go do wszystkiego zastosować. ( ͡°͜ʖ͡°) Ja bym polecał do smażenia smalec, albo olej palmowy (naturalny, rafinowany, nie utwardzony), bo ma bardzo wysoki punkt dymienia, w miarę korzystne właściwości i jest odporny na zmiany pod wpływem temperatury, tylko może
@Twoj_ulubiony_profil: Tak, wszystko w umiarze, ja nie jem mięsa, ale nie przeszkadza mi smażenie na smalcu, mi wręcz to dodaje aromatu potrawom. Jeśli chodzi o tłuszcz palmowy i histerię wokół niego - jestem daleka. Rozumiem, jest szkodliwe wycinanie naturalnych siedlisk zwierząt, ale często te drzewa były zasadzone pod uprawę, tak jak to jest w Polsce czy w Europie. Hoduje się drzewa po to, żeby je potem ściąć. Tak jak kwiatki,
@cocieboli: W takim razie nie powinien Ci ten smalec jakoś szczególnie przeszkadzać poza faktem, że jest produktem odzwierzęcym, ale też nie ma co dać się zwariować na punkcie wegetarianizmu. ;)
To są chyba tzw. uprawy ekologiczne - na opakowaniu jeśli istnieje taka adnotacja, to taki olej celem pozyskania, nie powinien wyrządzać szkód dla środowiska, bo jest tak jak właśnie piszesz.
To są chyba tzw. uprawy ekologiczne - na opakowaniu jeśli istnieje taka adnotacja, to taki olej celem pozyskania, nie powinien wyrządzać szkód dla środowiska, bo jest tak jak właśnie piszesz.