Wpis z mikrobloga

#programowanie #java #spring
Mam klasy A i B extends A. Chcę zrobić formularz springowy, który po submicie będzie przekazywał wartości do wpisania do obiektów A lub B, w zależności od tego, co chce użytkownik. Jak zrobić metody get/post kontrolera, który w zależności od okoliczności będzie umieszczał otrzymane parametry w typie A lub B? Jaki to typ, będzie wiadomo dopiero po otrzymaniu wpisanych danych na podstawie obecności (lub jej braku) pól podklasy. Jaki obiekt przekazać do modelu w metodzie get formularza? Na stacku na podobny problem ktoś napisał żeby zrobić osobną klasę service do każdego typu i w metodzie obsługującej post pobierać odpowiedni service z kontekstu springa, ale wygląda mi to na jakiś fikołek i chciałbym wiedzieć czy jest jakiś czystszy sposób na zrobienie tego.
  • 2
@Blackhorn: Różne struktury danych to zasadniczo różne endpointy. Zmiana sposobu obsługi może leżeć w meta-danych (z nagłówków http) jako precondition, ale tu potrzebny framework, który się nie boi że ktoś o polimorfizm zapyta.

Kolejny problem jest taki, że struktury danych nie powinny się rozszerzać przez dziedziczenie, bo dziedziczenie nie jest od tego (mimo, że tak uczą składni obiektów) - albo są to dwie struktury z różnych kontekstów z podobnymi polami albo