Wpis z mikrobloga

#logikarozowychpaskow #gotujzwykopem #heheszki #s--s
Cała rzecz rozchodzi się o gotowanie i umiejętności z tym związane, gotuje hobbystycznie chyba od 15 lat.
Więc gotuje też w domu, moja żona tylko piecze placki na jakieś tam okazje jak ja nie mogę (bo pracuje więcej).

No i wszystko zaczyna się od imprez czy to z #pracbaza czy ze znajomymi itp itd.
Dajmy na to ostatnią imprezę - znajoma mojej żony wynajęła lokal z kuchnią bo robiła imprezę pożegnalną - wyjeżdża na stale z polski. Żona zapytała mnie czy nie poszedł bym jej pomagać rano na kuchni to wszystko przygotować.
Byłem ja, moja żona i 5 jej koleżanek.
No i wziąłem na nóż zacząłem wszystko obierać co trzeba, pytam jaki mają plan i mówię że zrobił bym to jednak tak.
One że okej.
Ja pi3rdole... za każdym razem każda wpatrzona jak w obrazek, podniecona tak że by ściągała majtki przez głowę jak patrzę jak operuje nożem.
- wow ale to fajnie mieć faceta który umie gotować
- nauczysz mnie tak kroić
- ale ty masz sprawne ręce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- Ale ty masz z nim fajnie, zazdroszczę CI
Żona no wiem wiem; a potem w domu już się kuhwa musiałeś popisywać przed dziewczynami.
Też była raz dobra sytuacja w pracbaza jak robiliśmy sałatkę.
Wszystkie kobiety tam w domu gotują ,a co najmniej patrzyły na mnie jak bym 1 raz ogień wynalazł jak im pokazałem jak łatwo ugotować jajko na twardo i potem obrać je w sekundę - dmuchając w nie; dodałem że to mało higieniczne i raczej coś takiego w domowym zaciszu; ale też pokazałem sposób z słoikiem i odrobiną wody.

Ale mnie zawsze tak naprawdę jedno zastanawiało z tym gotowaniem
Patrząc na moją matkę
Teściową
Kobiety z pracy
Koleżanki

Każda minimum 10 lat stażu przy gotowaniu a ich posługiwanie się nożem wygląda jak taki
"Krzyś co pierwszy raz w życiu na zajęciach z techniki dostał nóż do ręki"
Serio tak trudno do tego podchodzić z myśleniem ? Naprawdę "profesjonalne czy pół profesjonalne" obchodzenie się z nożem w kuchni nic nas nie kosztuje a uwierzcie mi ułatwia pracę zdecydowanie.
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@samuraj24: Może dlatego tak jest, bo hotowanie to Twoja pasja, a statystyczna kobieta gotuje, by nie umrzeć z głodu. Z resztą od kiedy sposób krojenia ma wpływ na smak potrawy?
  • Odpowiedz
@dobrzecisiewydaje ja bardzo lubię gotować i chętnie to robię, ale to jest tylko jeden z obowiązków, które muszę wykonać więc po prostu nie mam czasu wymyślać za dużo i bazuje na gotowych przepisach, ewentualnie lekko je modyfikuje. I unikam dań, które wymagają dużo czasu.
  • Odpowiedz