Wpis z mikrobloga

@robertt1969: Gazowy. Mam wentylację grawitacyjną w kotłowni i w garażu niezależnie. Garażu jeszcze nie używam, ale zastanawiałem się czy nie warto byłoby zamontować jakiegoś wentylatora dodatkowo. Najwyżej spytam kominiarza, bo mi się przegląd zbliża.
  • Odpowiedz
@robertt1969: Tylko jaki? Polecają w komentarzach Kidde, Orno i Fire Angel, żeby miał atest CNBOP w Józefowie.
Miałem trzy czujniki dymu (tylko czujnik dymu) i wszystkie co pewien czas się inicjowały bez przyczyny. Raz nawet jak było otwarte okno.
Mieszkanie gdzie nie ma gazu, CO (ogrzewanie miejskie), nikt nie pali tytoniu, nie gotowane było. Kilka razy w nocy się włączyły, kilka jak nikogo nie było w domu a i przy
  • Odpowiedz
@Drzejzi: ja też mam kominek ale wykonany profesjonalnie więc nie obawiam się podtrucia. Zawsze się symi trochę przy rozpalaniu ale póżniej jest już ok. Więc skupiłbym się na piecu gazowym i tam czujkę CO bym zainstalował. Ale dla pewności jeśli chcesz załóż drugą taką samą w pokoju gdzie jest kominek
  • Odpowiedz
@LaCroix: dymu nie. A czujki CO tam gdzie zachodzi proces spalania czyli na pewno w łazience. W kuchni też mozna ale nie w samym sąsiedztwie z kuchenką bo może zakłócać pomiar. Co do czujnika gazu to nie moja branża i nie pomogę ale jeśli już chcesz to w najprawdopodobniejszym miejscu rozszczelnienia...czyli przyłącze jakieś
  • Odpowiedz
Nie żadne 50-70cm od sufitu tylko zgodnie z instrukcją niektóre czujniki maja inne zalecenia! Jeżeli czujniki maja te same zalecenia co do miejsca montażu można brać łączone w jedno urządzenie jeżeli nie to osobne np. czujnik LPG i tlenku węgla to będzie złe połączenie. Co do firmy polecam https://www.gazex.pl/ (nie nie pracuję dla nich)
  • Odpowiedz
W ciągu dnia zdarzy mu się piknąć raz, w ciągu kilku minut piknie kolejny i cisza. Za każdym razem, kiedy idę od razu po piknięciu sprawdzić, na wyświetlaczu jest 0.0 - z czego mogą wynikać te piknięcia?

@CKNorek: sprawdź baterię. Moje czujniki jak tak pikają, to bateria jest wyczerpana.
  • Odpowiedz
Tylko jaki? Polecają w komentarzach Kidde, Orno i Fire Angel, żeby miał atest CNBOP w Józefowie.

@robertt1969: To jak wiem że nie muszę, chcialbym mieć czujnik dymu a dotychczasowe włązały się bez powodu.
Jakiś polecasz?
  • Odpowiedz