Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@robertt1969: Od kotłowni dzieli mnie garaż i pralnia. Jest sens zakładać? Spaliny z auta nie wyzwolą takiego czujnika? Ewentualnie, czy są czujniki, które po wykryciu spalin włączą wyciąg w garażu np. na 10 minut?
  • Odpowiedz
@robertt1969: No więc ja mam pytanie. Mieszkam w mieszkaniu gdzie woda i ogrzewanie odbywa się za pomocą pieca gazowego dwu-funkcyjnego. Czy w takim przypadku powinienem zamontować czujnik, czy dotyczy to tylko pieców typu "Junkers"?
  • Odpowiedz
W co się wyposażyć przy posiadaniu pieca gazowego i kominka? Mam czujnik Kidde i zastanawiam się czy 1. zadziała jeśli coś nie tak pójdzie z kominkiem (spaliny wlecą do domu itp.), 2. jeśli zadziała, to czy lepiej trzymać czujnik w okolicy pieca, czy kominka, 3. jeśli nie zadziała, to co kupić typowo pod kominek?
  • Odpowiedz
@robertt1969:
mieszkam w starej kamienicy, mieszkanie 85m^2, ogrzewanie gazowe (łazienka) + palniki gazowe (kuchnia). Przyłącze gazowe z licznikami obok kuchni w szafce. Rura zasysająco odprowadzająca od pieca przechodzi przez garderobę w sypialni.
1) czy czujka dymu do takiego mieszkania jest potrzebna? I gdzie ją ulokować?
2) gdzie najlepiej ulokować czujniki CO?
3) gdzie ulokować czujniki gazu?
  • Odpowiedz
@robertt1969: Mam czujnik tlenku węgla w łazience. W ciągu dnia zdarzy mu się piknąć raz, w ciągu kilku minut piknie kolejny i cisza. Za każdym razem, kiedy idę od razu po piknięciu sprawdzić, na wyświetlaczu jest 0.0 - z czego mogą wynikać te piknięcia?
Czy to powód do zmartwień? Podkreślam, piknięcie jest jedno, później zdarza się w ciągu minuty czy dwóch drugie, rzadziej trzecie też po jakiejś przerwie i długie
  • Odpowiedz
@Gronie: Firma montująca piec nie poleciła czujnika gazu? U mnie jest spięty z systemem pieca. Automatycznie wyłącza i zamyka zawory.

Z drugiej strony... PIerwsza rzecz jaką sprawdzi ubezpieczyciel w czasie pożaru i innej tragedii, gdzie był czujnik.
  • Odpowiedz
@robertt1969: zamontowałem, zainstalowałem, mam też czujkę gazu w kuchni która akurat była średnim zakupem. Tlenku węgla mam na baterie, a gazową podłączaną do prądu i skubana piszczy kiedy na przykład w nocy odcinają prąd w trakcie burzy i potem go przywracają. ( tak to domek w małym miasteczku i tam tak robią xd)
  • Odpowiedz