Wpis z mikrobloga

#msalamon
Czym sobie mierzysz? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Bo ja laserem! A dokładnie to dzisiaj zmierzę odległość przy pomocy czujnika ToF VL53L0X. Jest to ciekawa alternatywa dla czujników ultradźwiękowych. Przy okazji jest on niesamowicie mały! Sprawdź co z nim zrobiłem!
https://msalamon.pl/tani-laserowy-pomiar-odleglosci-z-czujnikiem-tof-vl53l0x/?utm_source=wykop&utm_medium=post&utm_campaign=vl53l0x
#programowanie #elektronika #stm32 #arduino #raspberrypi
msalamon - #msalamon
Czym sobie mierzysz? ( ͡° ͜ʖ ͡°)Bo ja laserem! A dokładnie to ...

źródło: comment_TdqUkCujU8F4y8nEfOfqaqBocRhLvrkP.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@msalamon: Fajnie opisałeś perypetie z kodem, a co powiesz o samym czujniku? Jaki zakres, jaka dokładność i powtarzalność pomiarów? Czy poprawnie mierzy odległość od nietypowej pochłaniającej powierzchni np od dywanu? Czy da się zmierzyć odległość od powierzchni wody?
  • Odpowiedz
  • 1
@S0Cool o czujniku mogę powiedzieć tyle, że na razie mierzy :) będą jeszcze chyba 2 wpisy na jego temat bo ostatnio się nim trochę bawie. Dobre pytania odnośnie odbijalności. Chętnie bym coś takiego sprawdził i porównał z HC-SR04.

Jeśli chodzi o powtarzalność pomiaru, to na terminalu widzę wahania 1-2 mm od nieruchomej białej ściany przy pomiarze pod kątem a nie na wprost. Tak mam ustawiony do testów na biurku :)
  • Odpowiedz
  • 1
@zarowka12 super pytania :) laserowy powinien sobie lepiej radzić z przeszkodami pod kątem. Jednak szukając porównań w Internecie widzę same przewagi dla ultradźwiękowego :D

Wygląda jakby rzmiar jest jego główną zaletą.
  • Odpowiedz