Wpis z mikrobloga

Mam windows server 2012 standard evaluation version. Chcę go przekształcić do full wersji. Niestety serwer działa w domenie i komenda DISM /online /Set-Edition: /ProductKey:XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX /AcceptEule nie działa. Jak odpiąć domenę i ponownie podpiąć aby jej nie utracić - nie chcę ponownie podpinać końcówek do domeny. The System State Backup nie wchodzi w grę bo oprócz domeny przywraca również wersje evaluation windows server 2012.
#serwer #informatyka #admin #serwery #windowsserver
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pawel86: Dziwne, a robiłeś to z konsoli (najlepiej PowerShell) z podniesionymi uprawnieniami? Ta na końcu powinieneś mieć /AcceptEula (ba literówkę podałeś, nie wiem czy przeklejałeś).
Ja nie musiałem tykać domeny i bez problemu się podniosły do Standard z Eval, nawet kontrolery.
  • Odpowiedz
@Koliat: Odpowiedni klucz mam już wbity, teraz tylko trzeba przekształcić wersje eval na standard.
Niestety nie można tego zrobić w domenie. Komunikat jaki się pokazuje to: Changing windows edition is not supported online for a domain controller.

@pinczerus: Robiłem też z konsoli z podniesionymi uprawnieniami. Komunikat jaki się pokazuje to Changing windows edition is not supported online for a domain controller. Jak odepnę domenę to mogę aktywować i
  • Odpowiedz
@Koliat: wyrzuca komunikat:
---------------------------
Windows Script Host
---------------------------
Activating Windows(R), ServerStandard edition (80f22e41-1acb-33f8-22b6-f966eee1120b)
  • Odpowiedz
slmgr.vbs /ATO

@Koliat: w przypadku komendy slmgr.vbs /ATO brak kodu błędu.
Przy próbie aktywacji z poziomu Control Panel\System and Security\Action Center\Windows Activation pojawia się komunikat:
Error code: 0xC004E003
Error description: The Software Licensing Service reported that license
  • Odpowiedz
@pinczerus: Dodam, że komenda DISM /online /Set-Edition:ServerStandard /ProductKey:moj klucz systemu /AcceptEula zwraca błąd: 50
Deployment Image Servicing and Management tool
Version: 6.2.9200.16384

Image Version:
  • Odpowiedz
@pawel86: To już nie wiem... zrób drugi kontroler gdzieś obok, przenieś wszystkie role na niego, zdegraduj z kontrolera ten system co chcesz aktywować na Std licencję.
Jak będzie ok to podnieś go do DC i przenieś role z tego tymczasowego DC na ten właściwy. Tymczasowy wtedy do degradacji jak będzie wszystko dobrze.
Będzie trochę zabawy :)
  • Odpowiedz
@pinczerus: Zwirtualizuje system i przeniosę na niego domenę.
Potem odepnę na docelowym serwerze domenę, konwersja do wersji standard, aktywacja i przeniesienie z wirtualnej maszyny domeny i powinno hulać.
  • Odpowiedz