Wpis z mikrobloga

doprowadzam powoli ciasto na pizze do perfekcji (wersja szybka, poprawnie się to robi dwa dni). wprowadziłem parę zmian do proporcji i sposoby wyrastania. samo robienie ciasta to 10min, 2h wyrastania

- mąka typ 00: X g
- letnia woda: 0.6 * X g
- olej: 0.07 * X g
- drożdże instant: 0.02 * X g
- sól: wg uznania

mąkę przesypuję przez sito (dałem w tym momencie 120g), dodałem drożdzę i sól. widelcem zmieszałem. następnie wodę i olej i widelcem wszystkie mieszałem aż wszystko się z sobą połączy i będzie wspólną kupą. następnie ugniatałem (dodałem +20g mąki bo się trochę lepiło ciasto) aż będzie ładne ciasto. olej i przysypanie przez sito duży dały w porównaniu do wcześniejszych ciast. potem wyrastania w normalnej temp przez godzinę, potem kolejną godzinę w lodówce. wyrastanie w lodówce dodaję elastyczności. no i potem formowanie wybraną techniką, ale bez żadnego wałkowania ! nie chcemy się pozbyć powietrza zawartego w cieście

#mikrokoksy
Pobierz mapache - doprowadzam powoli ciasto na pizze do perfekcji (wersja szybka, poprawnie s...
źródło: comment_vRBOn1YKbsVT0vrTPfacBMJ48V981dcl.jpg
  • 44
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Skogyr: sprobuje na oliwie. zawsze mozna zrobic placki i je schowac do zamrazalnika ( ͡° ͜ʖ ͡°) tak tez chce zrobic gdy bedzie juz perfekcyjne ciasto
@mapache ty te drożdże od razu mieszasz z mąką bez rozpuszczenia ich wcześniej w wodzie?
Będę kombinował 200g mąki 450 (nie chce mi sie latać za 00), 100 wody i z pół paczki drożdży
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kRpt: zwróć uwagę że ja robię na drożdżach instant. nie wymagają one rozszczynu. jak robisz na 450 mace to i tak pamietaj by przepuscic ja przsz sito. duzo to daje
@mapache na filmach to ciasto jest takie niesamowicie delikatne i puchowe, rozciąga sie samo. Moje takie nie było. W każdym razie jakos bez problemu rozciągnąłem i leci do piekarnika
@mapache na filmach to ciasto jest takie niesamowicie delikatne i puchowe, rozciąga sie samo. Moje takie nie było. W każdym razie jakos bez problemu rozciągnąłem i leci do piekarnika