Wpis z mikrobloga

Wykop.pl - dokąd zmierza? 10 lat temu każdy mógł tu znaleźć coś dla siebie, dzisiaj to portal dla prawicowych ekstremistów - antysemityzm, homofobia, rasizm, ksenofobia stały się powszechne. Właściciel Wykopu pozwolił aby ta ekstrema przejęła normalną dyskusję, to było do przewidzenia bo system komentarzy promuje skrajne postawy i doprowadza do ciągłej eskalacji (jak z tym walczyć - wystarczy spojrzeć jak to działa na "lewackim" reddit.com)

Wykop stał się więc tubą propagandową neofaszystów i nacjonalistów. Normalni ludzie nie mają już tutaj czego szukać. To jest efekt braku moderacji i przymykania oczu na mowę nienawiści. @m__b albo nie widzi co się dzieje, albo myśli że problem się sam rozwiąże, albo sam ma poglądy skrajnej prawicy i jest dla nich gotów poświęcić zasięg serwisu.

Czy to że faszyzująca konfederacja ma w Polsce poparcie w okolicy progu wyborczego, a na wykopie grubo ponad 50%, to nie zapala żadnej lampki ostrzegawczej? Większość normalnych ludzi widząc wyrzyg rasistowskich i antysemickich komentarzy nie założy tu konta. Garstka tych którzy walczą z tym hejtem próbując edukować ludzi (#neuropa) to za mało żeby uratować ten serwis od całkowitego przejęcia go przez skrajnie prawicową patologię z syndromem oblężonej twierdzy.

Takie przemyślenie mam od kilku lat, do napisania tego postu skłoniła mnie szybka akcja zakopania znaleziska o bulwersującym ataku neonazistów w Warszawie: https://www.wykop.pl/link/5276349/zaatakowali-aktywistow-gazem-za-bycie-antyfaszystowskim-scierwem/ - to pokazuje doskonale że "dyskurs" na wykopie jest już w pełni kontrolowany przez neofaszystów i skrajnie prawicowych popaprańców.

#wykop #neuropa #4konserwy #gruparatowaniapoziomu #nacjonalizm #moderacja #antysemityzm #rasizm
  • 110
  • Odpowiedz
portal dla prawicowych ekstremistów - antysemityzm, homofobia, rasizm, ksenofobia

Wykop stał się więc tubą propagandową neofaszystów i nacjonalistów

faszyzująca konfederacja

wyrzyg rasistowskich i antysemickich komentarzy

skrajnie prawicową patologię z syndromem oblężonej twierdzy

"dyskurs" na wykopie jest już w pełni kontrolowany przez neofaszystów i skrajnie prawicowych popaprańców
  • Odpowiedz
@precz_z_komunia: Prawdziwość twoich teorii podważa jeden prosty, jakże banalny argument. Gdyby tak było jak mówisz ja jak i setki, a co ja tam mówię tysiące, dziesiątki tysięcy wykopków nie zobaczyło by twojego manifestu. Ten cały twój wywód to jedna wielka prowokacja i proponuje aby zagłodzić tego trolla.
  • Odpowiedz
10 lat temu

od 11 mies. na Wykopie

@precz_z_komunia: ta druga wersja jakoś bardziej pasuje xD Akurat nigdy wcześniej na wykopie (a przynajmniej na mirko) nie było takiej popularności lewicowych poglądów, a że główna to w dużej mierze ściek to i zgoda, ale żeby tam zaglądać i narzekać to trzeba mieć poczucie humorq
  • Odpowiedz
@precz_z_komunia: no nie zgadzam się. Wykop obecnie ma za dużą spolecznosc żeby garstka modów mogła w pełni kontrolować treści. No może znaleziska na stronie głównej tak... Ale ktoś to w ogóle ogląda? Ja osobiście wchodzę tylko na mirko. No i tutaj ładnie widać jakie są tendencje i trendy, nie jest to sterowane, po prostu większość społeczeństwa to debile... I to bardzo ładnie widać na tak dużej próbie.
  • Odpowiedz