Wpis z mikrobloga

@skar: Wyszukiwanie przykładu pod tezę, którą lubisz, jest dość dziecinne. Liczy się statystyka. Analizujesz wszystkie przypadki użycia broni na terenie danego kraju i patrzysz jak przedstawia się rozkład zdarzeń: kiedy broń posłużyła do popełnienia przestępstwa, kiedy do faktycznej obrony „tych dobrych”, ile było trupów itp.
Na tej podstawie można stwierdzić, że kraj w którym dostęp do broni jest utrudniony

@Taur ten wpis to parodia wpisu kozajsza, tylko tyle, nie pisze tu jakie jest moje stanowisko w temacie posiadania broni, bo uważam, że to zbyt rozległy temat aby go zamknąć w dwóch zdaniach, a argumentów za, jest równie wiele co przeciw.
W USA masz 50 razy większą szansę, że zginiesz zastrzelony/postrzelony/zastrzelisz się, niż w Polsce.

Polska 0.26 śmierci związanych z użyciem broni palnej na 100 000 mieszkańców w 2011 roku
USA 12.21 śmierci związanych z użyciem broni palnej na 100 000 mieszkańców w 2017 roku

Sorry, że nie ten sam rok, takie były najnowsze dane na wikipedii. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_firearm-related_death_rate

Jak dla mnie dane są dość łatwe do interpretacji. 50-krotna różnica to dużo.
@NijuGMD: dlaczego mam odliczać samobójstwa skoro broń palna ułatwia ich popełnienie? Dlaczego mam odliczać porachunki gangów, skoro porachunki gangów przy użyciu pięści powodują mniej ofiar niż porachunki gangów przy użyciu broni palnej?
@tell_me_more: bo samobójstwa nie są ważne w tej statystyce. Umiera tylko samobójca, a w Polsce odsetek samobójstw jest podobny - tylko metody inne. A gangi należy odliczyć, bo w Polsce nie występują.
@NijuGMD: odsetek samobójstw jest w USA większy o 18% niż w Polsce (14.5 na 100 000 wobec 12.28 na 100 000 w Polsce), chociaż USA jest znacznie bogatsze. Wynika to prawdopodobnie z tego, że w USA większy odsetek prób samobójczych kończy się "sukcesem" czyli śmiercią, bo znacznie częściej korzystają z broni palnej.

Gangi w Polsce występują, tylko zamiast robić strzelaniny naparzają się bejsbolami albo maczetami. Efekt jest taki, że znacznie mniej
@tell_me_more hmm zestawmy do tego Szwajcarię jeszce? USA to mieszanka wielu kultur, bardzo wiele ludności naplywowej z ameryki południowej, gdzie poszanowanie życia jest na diametralnie innym poziomie niż w europie. Największy rynek zbytu dla przemytników. Samobójstwo można popelnic na wiele różnych sposobów, broń jest po prostu jednym z nich.