Wpis z mikrobloga

@majsterV2: "AllFrame AI technology" - jakiś ficzer w firmware dysku który optymalizuje jego prace pod jednoczesne zapisywanie i odczytywanie strumieni wideo bo takie cechy przydają się w komputerach które jednocześnie nagrywają obraz z kamer monitoringu i odczytują nagrania żeby je przeanalizować. Dużo marketingowej papki ale w sumie to nic za bardzo z tego nie rozumiem.
Ps. Jaki dysk ma tą technologię która kataloguje takie same pliki?

@majsterV2: Sprzętowego rozwiązania raczej nie ma. Identyczne pliki da się rozpoznać na podstawie ich skrótu MD5 (tak to na przykład działa na e621). Hipotetycznie da się rozpoznać podobne, ale nie identyczne obrazy / filmy na podstawie ich skompresowanej reprezentacji wyciągniętej z klasyfikatora CNN ale nie spotkałem się jeszcze z programem użytkowym który by to robił.
bo drugi zdechł

@majsterV2: Ile miał godzin przepracowane? Ja mam jeden z +18 500 godzin i właśnie kupiłem 2TB żeby zrobić beckup coby kilka lat zbieractwa nie poszło na marne :P
@AdireQ: WD Black 2TB
Sądzę że to jakieś mechaniczne uszkodzenie bo ten dysk się wyłącza po jakimś czasie pracy

Więc go wymontuję i zbadam w kieszeni, bo to też może leżeć po stronie kontrolera>
Pracował on już 3 miesiąc 24/7
@majsterV2: @AdireQ:

Dyski WD z serii GREEN/RED/BLACK/PURPLE to jest jedno i to samo gówno. Jak chcesz kupić dysk który pożyje trochę dłużej to po prostu kup dysk z serii WD ENTERPRISE :

a) Kosztuje 2-3 razy więcej niż jakikolwiek wyżej wymieniony
b) Jest zwykle cięższy od wyżej wymienionych - czyt. wytrzymuje większe wibracje
c) Gęstość upakowania danych jest mniejsza = mniejsze problemy podczas odczytu i zapisu
d) Inne łożyskowanie talerzy