Wpis z mikrobloga

Hej mirki i mirabelki.
Jest tu może ktoś ze #szwecja? Czeka mnie z żoną prawdopodobnie 2 lata w Uppsali i chciałbym się dopytać o różne pierdoły typu ile kosztuje jedzenie itd.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zbieracz_kapiszonuf: Są jakieś myki oszczędnościowe? karty na transport itd?
Co jest bardzo drogie (w sensie zaskoczenia)? Czy jest problem z dostępnością czegoś poza alko?
Jak jest z jakimś sensownym mięsem? Przeglądając szwedzkiego lidla online odniosłem wrażenie że będę musiał zacząć się żywić rybami :D
Różnice kulturowe? Szwedzi są serio tacy ciężcy w nawiązywaniu kontaktów jak niektórzy twierdzą? Młodzi też?

Generalnie co powinienem wiedzieć żeby się niemiło nie zaskoczyć.
  • Odpowiedz
Nie wiem jak w uppsali ale w stockholmie miesieczny kosztuje chyba 900sek. Jesli jezdzisz do pracy swoim samochodem mozesz sobie to sobie odliczyc od podatku.alko kupisz na mecie. Jest duzo ogloszrn na facebooku. Lidl jest tani jesli chodzi ogolna spozywke ale mieso maja stare i nie tanie. Ogolnie jedzenie warto kupowac w sklepach typu prisma, matdax (mieso maja tanie i swieze) . Jak cie nie stac na mieso to na ryby tym
  • Odpowiedz
@Zbieracz_kapiszonuf: Z odliczeniami i innym socjalem to jest zabawnie bo moja żona tam dostała grant badawczy ale nasz. W sensie placą jej nasi razem jakieś 14k PLN miesięcznie.
Ja nie mogę (nie chcę) rzucać firmy a że pracuję zdalnie to będę to robił z tamtąd ale nadal na polską firmę.
I zdaję sobie sprawę że moje 50 PLN/h na warunki szwedzkie to taka kasa za zbieranie truskawek ale chodzi o
  • Odpowiedz
@wbielak: heh. Twoja zona zarabia niz ja :) takie srednie zarobki tu okolo 200sek brutto co daje na reke okolo 140sek/h(mowie o etacie). Majac wlasna dzialalnosc mozna wycciagnac wiecej jak sie chce. Jesli chodzi o przedszkole to musisz zadzwonic do forsakningkassa( tutejszy zus) i zapytac. Wszyscy mowia po angielsku wiec nie powinno byc problemow. W razie duzych problemow z komunikacja mowisz ze chcesz tlumacza i po sprawie(wezwanie tlumacza do urzedu
  • Odpowiedz