Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@xandra: hej, nie odbierz tego jako czepianie się ale "ja w kwestii formalnej" :-) to nie jest demo. to intro. intro 4k.

i tak trochę dla żartów - w czasach bytności na scenie jedna z największych obelg było gdy podczas kompo ktoś krzyczał "animacja". animacja to było zło wcielone - przecież produkcja scenowa powinna być liczona w czasie rzeczywistym!
jedynymi wyjątkami były animacje, które od razu nie pozostawiały złudzeń co
@secret_passenger: Z dawnych czasów intro było przed czymś, zwykle w formie logo grupy, skaczącego scrolla i muzyczki chip, a potem gra, czy coś innego. Możliwe, że tak krótkie produkcje to intra, ale dla mnie to jest demo 4kB, bo to samodzielny byt ¯\_(ツ)_/¯

Tag #animacja dałam po to, żeby ktoś, kogo takie rzeczy interesują też obejrzał. Demoscena nie jest raczej ogólnie znana. Wiem, że efekty są przeliczane realtime, a nie odtwarzanie
  • 1
@xandra:

Z dawnych czasów intro było przed czymś, zwykle w formie logo grupy, skaczącego scrolla i muzyczki chip

piszesz o pre-pre-prehistorii sceny. o czasach gdy nie było jeszcze sceny jako demoscena a scena to była tak naprawdę crackscena.

w tych czasach chodziło o łamanie produktów (głównie gier). ale grupy chcialy być znane z tego łamania więc dodawały sobie takie intra. cześć osób zauważyła że sprawia im większa radość robienie coraz lepszych
  • 1
@xandra: co więcej, nazwa "demoparty" jest dość nowa. w latach '90 eventy scenowe nadal zwyczajowo zwano "copyparty" (często również samo party). wiele osób sądziło że chodziło o kopiowanie produkcji - również. ale nazwa wzięła się z dawnych party crack sceny :-)
  • 0
@StaryWilk: nie wiem o jakich czasach mówisz. ja miałem na myśli czasy mojego scenowania - czyli od ok 1996 do 1999. wtedy raczej używało się nazwy "party" bądź "copy party". "demo party" z tego co pamiętam nie było specjalnie popularnym określeniem. no i ja piszę z perspektywy sceny PC oraz trochę C64 (na niej też miałem sporo znajomych więc dużo czasu spędzaliśmy razem rozmawiając również o scenie).

więc może piszesz o