Wpis z mikrobloga

Nie wiem czy dobrze celuję, ale jakiś czas temu (w gruncie rzeczy zacząłem o tym myśleć od czasu wizyty w Palazzo Mocenigo) wzięło mnie na skok jakościowy jeśli chodzi o to jak pachnę tylko jest jeden problem. Do tej pory używałem zwykłych zapachowych dezodorantów (wcześniej antyperspirantów ale masakrowały ubrania - nie do doprania) i mają tą niezaprzeczalną zaletę, że najpewniej jednak nieco wybijają bakterie. Nie pocę się jakoś kolosalnie mocno, ale jest bardzo wyczuwalna różnica między dniem kiedy użyję a kiedy nie.
Czy istnieją jakieś bezwonne dezodoranty albo coś co faktycznie będzie miało jakieś działanie "przeciwsmrodowe"? Antyperspiranty są dość liczne ale z racji tego co mi do tej pory sole aluminium (a to chyba jedyne środki w nich używane) robiły z ubraniami, jestem do nich bardzo sceptycznie nastawiony. Szkoda mi wymieniać koszule z takiego powodu...
#perfumy
  • 9
@Quimeen: Problem jest taki, że nawet jak wyschnie to nie odcina potu absolutnie. Przynajmniej u mnie i ten żel robi się płynny ponownie.
No ale może spróbuję jeszcze z t-shirtami których mi nie będzie tak szkoda jak koszul.
@AssRock: @Torqe: Naprawdę 5 dni? A mycie się? Przecież to go chyba spłukuje.
@Torqe raczej mam na myśli to że jest na nim napisane że działa 5 dni i nie dodaje mi się to z myciem. Myję się co najmniej raz dziennie, jak nie częściej bo do pracy jeżdżę rowerem (nie umiem powoli...) i ogólnie prowadzę dość sportowe życie. Dlatego mnie zastanawia czy biorąc pod uwagę cenę i pojemność butelki to jest do używania rzadko czy często. Kompletnie blokować pocenia też nie chcę bo to
Naprawdę 5 dni? A mycie się? Przecież to go chyba spłukuje.

@pietryna123: Etiaxil czy Ziaję bloker stosuje się na noc przed snem, bo wnika głęboko w gruczoły potowe. Nawet w instrukcji jest napisane by rano to zmyć wodą i mydłem.

Kompletnie blokować pocenia też nie chcę bo to jednak termoregulacja organizmu jest...

@pietryna123: Możesz kupić np. Etiaxil Comfort. Jest lżejszy i na pewno zmniejszy nadmierne pocenie. Mi starczy na prawie
Czy istnieją jakieś bezwonne dezodoranty albo coś co faktycznie będzie miało jakieś działanie "przeciwsmrodowe"?

@pietryna123: Przerabiałem różne antyperspiranty/dezodoranty jak Ziaja, Nivea, Rexona, Old Spice czy Vichy i jak na razie najlepszy był dezodorant w kremie z Zieloną Glinką od Purite pod względem brzydkich zapachów.

Z wad:
- krem, więc trzeba się to zaaplikować palcem; trwa to ciut dłużej niż przy użyciu dezodorantu w kulce/spray'u
- ma słabe właściwości antypotne

Z plusów