Aktywne Wpisy
Co sądzicie o jeździe na biegu jałowym i wyłączaniu silnika (z kluczykiem w pozycji zapłon)?
Eliminujemy w ten sposób wady jazdy na luzie i hamowania silnikiem:
a) Nie zużywamy paliwa na podtrzymywanie silnika przy życiu (tak jak w przypadku jazdy na luzie na odpalonym silniku)
b)
Eliminujemy w ten sposób wady jazdy na luzie i hamowania silnikiem:
a) Nie zużywamy paliwa na podtrzymywanie silnika przy życiu (tak jak w przypadku jazdy na luzie na odpalonym silniku)
b)
Żeglowanie z wyłączonym silnikiem
- Praktykuję 16.6% (85)
- Nie praktykuję 83.4% (428)
kamil150794 +61
Dziś są moje urodziny. Kończę 30 lat.
Incel, prawik, bez znajomych, odtrącony przez rówieśników od małego.
Nie mogłem się prawidłowo rozwinąć.
Nigdy tak naprawdę nie żyłem.
... a tu jeszcze tyle lat gnicia.
Incel, prawik, bez znajomych, odtrącony przez rówieśników od małego.
Nie mogłem się prawidłowo rozwinąć.
Nigdy tak naprawdę nie żyłem.
... a tu jeszcze tyle lat gnicia.
Tutaj chleb pszenny z udziałem 35% mąki orkiszowej graham, hydracja 80%.
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem #chleb #zakwas
Może za krótko razem rozmawiają? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1. Kwestia mąki. Nie każda chłonie dużo wody.
2. Kwestia wprawy i dobrej techniki.
Muszę chyba też w ręku trochę wyrabiać
@efceka: 250 stopni robi swoje. Skórka cienka, chrupka, a miękisz jędrny i sprężysty.
@lukaschels: Nic dziwnego że nie jesteś w stanie ciasta utrzymać. Poczytaj o pieczeniu chleba albo pooglądaj jutuba. Tak na szybko:
1. Żytnia mąka ma bardzo mało glutenu, osobiście robiłem raz chleb z 66% żytniej mąki, ale łatwo z nim nie było i musiał oprócz zakwasu mieć jeszcze dodatek drożdzy aby rósł szybciej zanim go kwas rozpuści. Hydratacja 65% i reszta mąki była dosyć wysokoglutenowa (13% białka, pszenna 650 z Auchan), wyglądał tak -> https://www.wykop.pl/wpis/46135791/chleb-bojowkapiekarska-gotujzwykopem-zytni-nie-raz/ . Generalnie bez zakwaszonej mąki żytniej z żytniakiem ciężko będzie zrobić coś innego niż upiec w formie, bo się będzie lał. Zakwas mu trochę pomaga się ogarnąć
Generalnie chyba przy tym zostanę tylko muszę kupić garnek do wypieku chleba lub mieć niską hydratyzacje. Na poziomie 50-60% całkiem sensownie potrafi się utrzymać.
@lukaschels: Używaj zakwaszonej mąki żytniej. Tak z 40% zakwaszonego zaczynu i 65% hydratacji przy 65% żyta idzie utrzymać bez wypruwania sobie żył. Jak się doda jeszcze trochę mąki pełnoziarnistej to może i 70% by na żytniaku dało radę, bo pełne ziarno bardziej zasysa wodę.
Tutaj facetowi