Aktywne Wpisy
W TYM TEMACIE UDAJEMY ŻE JEST ROK 1999
wrzucajcie dowolny content
#glupiewykopowezabawy #1999 #4chan #4chanowezabawy #gimbynieznajo #nostalgia
wrzucajcie dowolny content
#glupiewykopowezabawy #1999 #4chan #4chanowezabawy #gimbynieznajo #nostalgia
smilealittlebit +226
Dziś mi jakiś gość napisał, że #!$%@?ę głupoty mówiąc, że ceny w Paryżu i Krakowie są prawie identyczne.
No, to zastanówmy się. Dziś byłem na obiedzie - 250 ml wina, dwie zupy cebulowe, dwa główne dania (bakłażan w sosie pomidorowym z parmezanem i francuska kiełbaska z ziemniakami), plus litr wody za free (bo u nich za to nie doliczają jak u nas XD) - 140 zł.
W Krakowie zapłaciłbym tyle samo, albo
No, to zastanówmy się. Dziś byłem na obiedzie - 250 ml wina, dwie zupy cebulowe, dwa główne dania (bakłażan w sosie pomidorowym z parmezanem i francuska kiełbaska z ziemniakami), plus litr wody za free (bo u nich za to nie doliczają jak u nas XD) - 140 zł.
W Krakowie zapłaciłbym tyle samo, albo
Tutaj chleb pszenny z udziałem 35% mąki orkiszowej graham, hydracja 80%.
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem #chleb #zakwas
@klimatyzator: Zależy od przepisu. Pszenne zwykle potrzebują mniej, żytnie więcej. Nie pamiętam już jaka jest taka standardowa ilość zakwaszonej mąki (podkreślam - zakwaszonej mąki, nie całej masy zakwasu), chyba 15% dla pszenniaka (nie mam książki przy sobie).
Osobiście dokarmiam 20 g pszennej 2000 i 30 g jakiejś lżejszej pszennej np. 500 + 50 g wody. Pszenny zakwas